Když se řekne bruschetta, tak ti, kteří často jezdí do Itálie, už vědí. My máme topinky a Italové mají bruschettu.

O co se vlastně jedná? Není to nic těžkého, a pokud chcete použít jen základní, původní recept, tak vám postačí pouze chléb, sůl a olivový olej. Upečete nebo ugrilujete chléb, osolíte a zalijete olivovým olejem a je hotovo.

Dnes je bruschetta nejrozšířenějším, teplým, italským předkrmem a záleží jen na vás, jakou modifikaci tohoto jídla zvolíte. V dnešní době je velmi rozšířené ještě na bruschettu přidávat česnek, bazalku a nakrájená rajčata. Můžete si dát i sýr, tím ale tak trošku zabijete chuť koření a rajčat.

Základní postup

Takže pokud si chcete připravit bruschettu, tak v troubě, na pánvi, grilu opečete dokřupava plátek chleba, který ještě teplý potřete stroužkem česneku, pokapete olivovým olejem, osolíte, opepříte a přidáte nakrájené rajče smíchané s čerstvou bazalkou. Podáváte ji teplou, na vyhřátém talíři. Bruschett je však spousta, záleží jen na vaši chuti a fantazii, jakou si připravíte.

Několik receptů

Jahodová bruschetta – 8 krajíčků bagety, máslo, 8 velkých nakrájených jahod, 4 velké nakrájené lístky bazalky, 2 lžičky panenského olivového oleje, 1 lžičku balzamikového octa, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry, sůl a mletý pepř, sýr typu brie.

Krajíce bagety potřete z obou stran máslem a jahody v misce promíchejte s bazalkou, olejem a octem, posypte citronovou kůrou, osolte a opepřete. Sýr nakrájejte na plátky nebo natrhejte na kousky. Bagetky osmažte na pánvi. Po otočení na krajíce navršte asi 1 lžíci macerovaných jahod a přidejte kousky sýra. Pánev přiklopte a bruschetty pečte ještě 2 až 3 minuty, aby se sýr lehce rozpustil. Druhá strana se opeče rychleji, takže na bruschetty dávejte dobrý pozor.

Bruschetta s voňavými žampiony – 400 g malých žampionů, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžičku cukru, 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu, 4 plátky světlého chleba, 1/2 stroužku česneku, olivový olej.

Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, nasypte je do pánve s rozehřátým olejem a rychle orestujte. Přelijte je balzamikovým octem, posypte cukrem a restujte ještě asi 30 vteřin, až ocet a cukr začnou karamelizovat. Houby posypte tymiánem, osolte a opepřete. Plátky chleba nasucho opečte z obou stran, potřete je stroužkem česneku a navršte na ně připravené houby. Zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte.

Bruschetta s pečenými rajčátky – 300 g cherry rajčátek, 30 ml extra panenského olivového oleje, 1 rozdrcený stroužek česneku, 1/2 lžičky drcených fenyklových semínek, 1/2 lžičky cukru, 100 g ricotty, jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, 4 plátky světlého chleba, sůl a mletý pepř, čerstvou bazalku na ozdobení.

Rajčátka promíchejte v misce s olejem, česnekem a fenyklem a na plechu je pečte v troubě na 150 °C asi1 hodinu. Promíchejte ricottu s citronovou kůrou. Hotová rajčata nechte trochu prochladnout a mezitím opečte plátky chleba dozlatova. Potřete je ochucenou ricottou, rozdělte na ně pečená rajčátka (i se šťávou, kterou pustila) a ozdobte je bazalkou. Každý plátek chleba osolte, opepřete, lehce pokapejte olejem a ihned podávejte.