Milujete indickou kuchyni? Pak jistě oceníte následující recepty. Pro ty z vás, kteří neví, co čatní je, jedná se o polotuhou „omáčka,“ kterou můžete použít jako dip či doplněk k mnoha pokrmům, například k rýži, pečivu (především indickým chlebům a plackám) aj. Zde jsou 4 zdravé recepty na čatní, které si můžete udělat sami doma.

1. Čatní s česnekem a mrkví

Budete potřebovat strouhanou mrkev, 2 a ½ lžíce nasekaného česneku, 2 lžíce mletého čili, 1 lžičku oleje, sůl a citronovou šťávu podle chuti.

Smíchejte česnek, chilli, olej, sůl a citronovou šťávu rozmixujte, následně přidejte mrkev a důkladně promíchejte. Směs vložte do sklenice, zavřete, dobře utěsněte a nechte vychladit. Hotovo.

2. Čatní s cibulí a rajčaty

Na toto čatní si připravte 2 velké cibule, 2 malá rajčata, 3-4 čili papričky, 2-3 stroužky česneku, sůl podle chuti a olej.

Na pánvi zpěňte cibuli, poté přidejte česnek a papričky / čili koření a restujte dalších 4-5 minut, dokud směs není kašovitá. Nyní přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud se všechna rajčata zcela nezměknou. Přidejte trochu soli a vypněte plamen. Nechte vychladnout a poté umixujte, bez použití vody. Čatní by mělo být husté a jemné. Nechte v lednici uležet 3 dny.

3. Arašídové čatní

Na toto čatní budete potřebovat 3 šálky arašídů, ¼ hrnku strouhaného kokosu, koření červenou papriku dle chuti, sůl podle chuti

Opražte arašídy a nechte je vychladnout. Nyní je zbavte slupky a dejte je spolu s kokosem, paprikou a solí do kuchyňského robotu. Přidejte trochu vody a mixujte, dokud nedostanete hustou pastu. Arašídové čatní je připraveno.

4. Jogurtové čatní s petrželí

Na výrobu tohoto zdravého čatní budete potřebovat 1 šálek nízkotučného tvarohu, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 lžíce sušeného/čerstvého nasekaného česneku, čili a sůl podle chuti

Zbavte tvaroh přebytečné vody, přidejte petrželku, česnek, čili a sůl a vše rozmixujte dohladka. Hotové čatní skladujte v lednici maximálně 3-4 dny.