Výzkum ukazuje, že peníze jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč jsme ve stresu. Podle Americké psychologické organizace přiznává více než 70 % Američanů, že se kvůli penězům cítí čas od času ve stresu. Naučené vzorce chování týkající se výdajů a další chaotické peněžní návyky dělají zmatek v našem finančním zdraví. Navíc jdou problémy s penězi ruku v ruce s emoční tísní. Každý, kdo byl někdy zadlužen, ví, že dluhy mohou konzumovat životní sílu a vést k nedostatku spánku a depresím.

Dnes už víme, že přitahujeme to, čím jsme. Zde je návod, jak můžete začít o svých penězích rozhodovat vědomě ještě dnes.

1. Přijměte minimalistické principy

Minimalismus a péče o peníze jdou ruku v ruce. Nemusíte nutně vyměnit svou současnou rezidenci za maličký baráček, ale tento trend je každopádně v módě. Pravdou je, že vnesením světla do svého života vykonáte velkou službu svému zdraví, mysli i tělu.

2. Nastavte jasné hranice

Problém s hranicemi je možná snadné pochopit, ale mnohem těžší zrealizovat. Učit se říkat „ne“ je čím dál důležitější. Snažit se potěšit každého na potkání vás jistě brzy unaví. Vytvořte si volný čas pro vytvoření duševní pohody, klidu a zdraví. Věnujte se nějaké kreativní činnosti – můžete třeba vařit jídlo, stanovovat si nové cíle, či plánovat týden. Pokud si naplánujete volno, pamatujte, že vaše mysl je bude chtít rychle naplnit prací. Nenechte se zlákat. Nakonec poděkujete sami sobě, protože váš život uspořádanější a méně chaotický.

3. Vybudujte nebo se připojte k vědomé komunitě

Pokud jste vlastníkem firmy, pak se její fungování pro vás stejně důležité, jako čištění zubů. Pokud jste však posedlí jen čísly, sledujícími na sociálních sítích a zisky, můžete se odpojit od svého srdce a přehlížet to důležité. Vždy si vyberte kvalitu a laskavý přístup před získáním nových „followerů.“ Buďte vděční za každý dar, který dostanete a k lidem přistupujte s láskou a respektem.

4. Vybudujte si každodenní rituály

Možná ne všichni mají čas každý den cvičit jógu, meditovat či chodit do přírody, ale pár minut denně určených na udržování duševního zdraví je nutností. Pravidelné uklidnění, nabrání čerstvého vzduchu a nové energie, je skvělým způsobem, jak si v hlavě udělat prostor pro nové nápady a myšlenky. Vizualizujte si bohatství. Vizualizace pocitu a místa, kde chcete být, je opravdu účinná. Každý den si také opakujte, že si dostatek peněz zasloužíte.

5. Pákový efekt

Když nám v životě tento efekt chybí, pak jsme se stali obětí vlastního hektického způsobu života. Pokud se pustíte své „Musím to udělat sám“ filozofie, otevřete si cestu k novým možnostem i lidem. Udělejte si seznam nezdravých návyků a přesvědčení, která z vás vysávají život.

6. Věřte svému instinktu

Vědomé peněžní praktiky jsou spojeny s intuitivním a smysluplným jednáním. Zbavení se strachu vyžaduje odhodlání a trpělivost, ale stojí to za to. Naučte se věřit své intuici a ucítíte, jak vám v životě  poslouží. Váš šestý smysl zná všechny odpovědi a chce, aby se vám dařilo. Nebraňte se jeho šťouchnutím kvůli strachu, že to nevyjde.

7. Raději než chaos zvolte harmonii

Místo toho, abyste se pořád za něčím nebo někým honili a srovnávali, slibte si, že přijmete sami sebe. Implementujte do svého života takové změny, které vám navodí pocit pohody a následně i peníze. Nastavte si pro sebe jasné hranice, vytvořte ve svém diáři více prostoru a naučte se láskyplně říkat ne. Když postavíte sami sebe na první místo, uvidíte, co se stane s vašimi výdaji. Pokud máte uvnitř pocit klidu, nepotřebujete přijímat tolik z vnějšku.

8. Používejte láskyplný jazyk

V dnešním světě je krize trpělivosti a laskavosti. Více si všímejte, jako energii vysíláte. (Neboť taková se vám i vrací.) Detoxikovat nemusíte jen své tělo či prostředí. Odnaučte se stěžovat si, pomlouvat, dramatizovat. Je to sice obtížné, ale nutné, pokud se chcete stát magnetem na peníze.