Změnu rovnováhy hormonů zažívají ženy každý měsíc, pokud mluvíme o menstruaci. Ta je provázena bolestí, nafouklým břichem a také výraznou náladovostí, o které by okolí mohlo vyprávět.

Je to přirozené a každá žena se s tím vyrovnává jinak. Po pár dnech však tyto příznaky vymizí a vše se vrací do „normálních kolejí“.

Jenže se to také stát nemusí, problémy jako pocit únavy, bolesti, nespavost či náladovost přetrvávají, a pak mluvíme o hormonální nerovnováze, jejíž viníkem bývá stres, úzkost či dlouhodobá přepracovanost.

Jaké jsou příznaky hormonální nerovnováhy, se kterou se většinou střetáváme u žen, ale i občas u mužů?

Únava – únava a naprosté vyčerpání je poměrně častým jevem. Jestliže přitom ještě nabíráte kila, nebo máte problémy se stolicí, může se jednat o problémy se štítnou žlázou.

Kůže – i na kůži se projeví změny v hormonech, např. zvýšeným výskytem akné ve spodní části obličeje. Ne nezanedbatelný projevem je rovněž nadměrný růst ochlupení po celém těle. V tomto případě se jedná o problémy s testosteronem.

Nepravidelná menstruace – velmi důležitý signál, že hormony nejsou v pořádku. Může za to stres, nerovnováha v produkci ženských a mužských pohlavních hormonů, problémy se štítnou žlázou, anebo nízká hladina estrogenu.

Noční pocení – pokud se ženy probouzí zpocené a nezdál se jim hororový sen, čí v místnosti není vedro, pak jde zřejmě důsledek tzv. perimenopauzy, tj období, kdy nastává zlom mezi reprodukčním obdobím a menopauzou.

Sexuální abstinence – bohatý sexuální život je najednou tatam a jeden z partnerů (nebo i oba) tzv. ztratil chuť. To není tím, že vás dotyčný miluje méně než doposud, ale zřejmě jde o rozhození pohlavních hormonů, které se tvoří u žen ve vaječnících a u muže ve varlatech.

Nespavost – tou trpí ženy v období menopauzy, při které dochází k erupci hormonů.

Chuť na sladké – máte-li ji neustále, pak se zřejmě jedná o nerovnováhu hormonů štítné žlázy.

Vypadávání vlasů – i za to mohou hormony, konkrétně hormon dyhydrotestosteron.

Navštivte lékaře

Pokud se u vás některý z těchto příznaků objevuje a přetrvává delší dobu, navštivte lékaře a vše s ním zkonzultujte. Jedná se potíže, které jsou léčitelné a náprava mnohdy spočívá třeba jen v úpravě životosprávy, ve zvýšeném příjmu minerálů a vitamínů.