Chodíte spát pozdě? Při dopadu ranního světla se začnete scvrkávat a krčit jako upír? Je pro vás zcela běžné zaspat minimálně jednou týdně? Skutečné ráno pro vás nastává až mezi 10 a 11 hodinou?

Pravděpodobně pořád slýcháte, jak jste líní vstávat. Ale to, že vstávání hodinu odkládáte, neznamená, že jste líní, máte nedostatek vůle nebo motivace. Spánek je přirozená volba vašeho těla. Ve skutečnosti se jedná především o genetiku.

Výzkum prokázal, že přirozené spánkové návyky jsou známé jako chronotyp, který závisí na třech podmínkách? Vystavení světlu, věku a genetiky. I když se chronotyp mění s přibývajícím věkem, je silně závislý na zděděných genech. Takže se přestaňte cítit provinile.

Jemné rozdíly ve vašich genech jsou hluboko zakořeněné, a proto nemůžete na brzkých ranních schůzkách přestat zívat, i přes nenávistné pohledy, které na vás přes stůl hází šéf. Každá je jiný chronotyp. Zatímco pro vašeho kolegu je přirozené vstávat o půl 7 a chodit spát v 10, někdo si prostě nemůže pomoct a má hranice posunuté jinam. Ať už jste ranní ptáče nebo noční sova, má to svoje výhody. Proto se nenechte za svoje spací návyky soudit.

Brzo spát, brzo vstávat

Lidé, kteří se cítí vzhůru a v pozoru v dřívějších dopoledních hodinách jsou často vysoce produktivní. Jsou schopni efektivně využít času, kdy ještě ostatní spí a v kanceláři je naprosté ticho a klid a nikdo je nerozptyluje. Cítí se pak mnohem šťastnější a dokonalejší. Chodí spát velmi brzy a probouzejí se mezi 4 a 6 hodinou ráno.

Pozdě spát, pozdě vstávat

Je logické, že čím později jdete spát, tím hůř se vám bude vstávat. Jistě, existují různé povídačky, jako že ranní ptáče dál doskáče, jinými slovy, chytí červa, jenomže ranní opozdilci jdou po červovi od 12 v noci. Dostanou tvůrčí výbuch a jsou schopní jet až do rána. Ve skutečnosti je u nočních sov vyšší pravděpodobnost, že mají vysoké IQ. Cestujete-li do postele kolem 11 a máte tendence později vstávat, váš chronotyp je noční.

Pokud váš denní plán neodpovídá vašemu chronotypu, je to problém. Lidé, kteří nedodržují harmonogram přirozeného spánku, mají větší pravděpodobnost náchylnosti k cukrovce a vzniku inzulínové rezistence, deprese a větší pravděpodobnost, aby začali kouřit. Takže pokud nejste schopni svůj den uzpůsobit spánku, jděte se alespoň lehnout vždy včas.

Častým problémem mnoha ranních spáčů je tlačítko na telefonu, které jim dovoluje si přispat. Pokud nejste zrovna ranní ptáče, asi vstávání odkládat minimálně o půl hodiny, no zkrátka dokud to jde. Ale zkuste se nad tím zamyslet. Nekvalitní hodina přerušovaného spánku vás už nezachrání. Udělejte si laskavost a raději si nastavte budík o hodinu později. A že přijdete pozdě? Solidní hodina kvalitnějšího spánku může významně podpořit vaši produktivitu a celkovou náladu.

A co byste si z toho měli vzít? Pokud se vám chce spát, jděte spát a probouzejte se až tehdy, když jste připravení. Když už používáte budík, nastavte jej tak, abyste se po jeho zazvonění skutečně probudili. A když přijde na spaní, je nejjednodušší a nejúčinnější si jít lehnout, když jste unavení.

Stejně jako všem lidem nechutná všechno, je každé tělo nastaveno na jiný režim. Takže přijměte přirození rozhodnutí přírody a už se přestaňte cítit provinile. Nejste slabí a líní. Jen potřebujete dát tělu to, co si žádá.