Většina lidí trpí nadýmáním. Někteří si dokonce pletou nafouklé břicho s přebytečným břišním tukem. Ano, skutečně! Vaše břicho je možná tak nevzhledné právě kvůli přebytečnému vzduchu. A to nemluvíme o rozšíření břicha rovnou po jídle! A nafukuje se dokonce i tehdy, když máte hlad, což můžou dokonce doprovázet i bolesti z toho, jak váš žaludek požírá sám sebe.

Jakmile zjistíte, co způsobuje břišní nadýmání, snížíte pravděpodobnost velkého břicha a usnadníte jeho odstranění. Máme pro vás šest naprosto běžných příčin, které mají na svědomí nesouměrnost vaší postavy.

Zažívací potíže

To je největší spoušť nadouvání v břišní oblasti! Gastrointestinální poruchy jsou je celiakie a syndrom dráždivého tračníku plní vaše střeva a žaludek plyny. A ty tam působí paseku.

Že netrpící syndromem dráždivého tračníku klidně „přiberou“ i přes noc. Lékaři navíc tvrdí, že symptomy mají tendenci se zhoršovat ve večerních hodinách. Výzkum prokazuje, že lze snížit příčiny nadýmání snížením příjmu zrn. Zkuste naopak zvýšit příjem probiotických potravin bohatých na prospěšné látky.

Zadržování vody

Břicho můžete mít nafouklé taky kvůli přebytečnému přijímání tekutin. Pak zadržujete vodu tím, že máte v těle hodně sodíku, jste dehydratovaní, menstruujete nebo se málo hýbete.

Cvičením, dostatečnou hydratací a zvýšeným příjmem draslíku můžete zadržování vody významně snížit. Ale existují i další způsoby.

Potravinová alergie

Vypozorovali jste, že máte nafouklé břicho jen po některých potravinách? Někteří lidé trpí alergií na jídlo a ta se projevuje právě tak, že vypadáte jako byste byli v 8 měsíci, a ne po obědě. Tipujeme to na kukuřici, pšenici, lepek, sóju, vejce, cukr nebo mléčné výrobky. Ale může to vlastně způsobit cokoliv.

Buďte pozorní a identifikujte potraviny, které mají na svědomí tyto nepříjemné důsledky. Vyhněte se jim a zbavíte se nadýmání i poruch trávení. A v neposlední řadě i pneumatiky kolem pasu.

Menstruační cyklus

Menstruace má obvykle za následek, že máte zácpu a zadržujete vodu. Navíc se vám rozhodí hladina hormonů do neúnosných extrémů a máte problémy s dýcháním.

Je běžné, že se ženám před a chvilku po menstruačním cyklu břicho zvětšuje. V tomto případě s tím ale bohužel nic neuděláte. Jen se ujistěte, že vaše tělo přijímá dostatek sodíku a pijete velké množství vody. A zase bude dobře.

Stres

No jo, na něj se dá svést skoro cokoliv, říkáte si. Ale píšeme vám pravdu. Stres často brání správné funkci trávícího systému a způsobuje nadýmání. To bývá kvůli stresu nejhorší, zrovna když jíte.

Zkuste trénovat svou mysl a postupně stres při jídle eliminujte. Vyvarujte se rozptýlení jako je televize, počítač nebo telefonování.

Jíte příliš rychle

Porada, schůzka, deadliny, rychle do sebe něco hodit a zase pokračovat. Věděli jste, že když rychle jíte, polykáte taky velkou spoustu vzduchu, který nemůže ven jinak než druhou stranou? A nemá na výběr, protože ho uvězníte v žaludku.

Když jíte moc rychle, nestíháte ani moc žvýkat, takže jídlo zůstává v žaludku déle a máte problémy s trávením. Taky když budete jíst pomalu, budete mít dřív dost, protože vaše břicho bude mít dostatek času, aby si uvědomilo, že už je plné. A budete se méně přejídat.

A možná jste těhotná. To pak vypadá asi takto. Skočte si pro jistotu na gynekologii.