I teď jste si asi vědomi toho, že hořčík je velice důležitou složkou naší potravy a je třeba ho zařadit do jídelníčku. Díky moderním postřikům jsou potraviny zbaveny přirozenému obsahu magnesia a získat ho zpět pak může být docela problém. Není divu, že díky studiím dnes víme, že víc než 90 % trpí jeho nedostatkem.

Magnesium je důležité hned pro několik aspektů zdraví. Jeho nedostatek způsobuje nespavost, svalové křeče, deprese, stres a oslabuje srdce. Nemluvě o špatném vstřebávání minerálů posilujících kosti. Máte-li neodbytný pocit, že vám hořčík chybí, máme pro vás tip na pět potravin, které vám ho rychlostí blesku doplní, a proto byste je měli zařadit do svého jídelníčku každý den.

Špenát

Špenát je úžasná zelenina, kterou byste měli na talíři vidět každý den. A hořčík není jedinou látkou, kterou je pro lidské tělo prospěšný. Tato listová zeleniny je plná vlákniny, kyseliny listové, draslíku a vitaminů A, C, E a K. Špenát obsahuje 79 mg na 100 g, což je skvělý způsob, jak doplnit magnesium do svého jídelníčku. Dejte si jej do sendviče, salátu nebo těstovin. U syrového špenátu asi nezaznamenáte jakýkoliv chuťový rozdíl, ale vaše jídlo se tak stane vitaminovou bombou.

Čokoláda

Určitě si vybavíte menstruující ženy, které pasou po čokoládě. Mnoho odborníků na výživu se shoduje, že je to právě proto, že nedostatek hořčíku je pro hormonální cyklus charakteristický. Proto do sebe uplakané něžné pohlaví cpe čokoládu po tabulkách. V 100 gramech čokolády je 43 mg hořčíku. Což taky není nezanedbatelné množství.

I když je čokoláda skvělá na doplnění zdrojů hořčíku a navíc se už při její konzumaci máte na co vymluvit, mějte na paměti, že musí jít o čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Raw čokoláda je pravděpodobně tou nejlepší volbou a řešením vašeho problému. Ale nepohrdněte ani hořkou čokoládou. Čím vyšší procento kakaa, tím lépe.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou dalším chutným a výživným zdrojem hořčíku. Ve skutečnosti tato semena obsahují monstrózních 262 mg hořčíku na 100 gramů. Můžete si koupit buď už balenou verzi, nebo je dostat čerstvé z čerstvé dýně. Stačí je vydlabat, umýt a trochu opéct v troubě s trochou skořice a soli, dokud nezhnědnou.

Když je takto zpracujete, můžete je použít do spousty receptů. Rozemelte je do krémů, přidejte je do dezertů nebo s nimi posypejte pizzu.

Avokádo

Žádné ovoce není tak bohaté na všechny důležité vitaminy jako avokádo. A navíc jej můžete spárovat s takovou spoustou dalších potravin, ať už jsou to brambory, rýže nebo fazole. Jako bonus jsou ještě fantastickým zdrojem zdravých tuků. Obsahuje 28 miligramů hořčíku na 100 gramů, takže neváhejte koupit tuto zelenou potvůrku kdykoliv to bude možné.

Hnědá rýže

Celá zrnka hnědé rýže jsou pověstná vysokým obsahem hořčíku a málo celozrnných výrobků je tak zdravých jako rýže. Je bezlepková, takže se hodí i pro ty, kteří trpí přecitlivělostí na lepek. Navíc je bohatá na vlákninu a bílkoviny a dobře se hodí jako příloha skoro ke každému jídlu. V obchodě ji dostanete za rozumnou cenu. Zařadit ji do jídelníčku několikrát týdne není proto tak těžké. Je v ní 43 mg hořčíku na každou 100g porci.