Paprika Food Meal Eat Oil Tomatoes Raw Food

Už jste slyšeli o raw foodu nebo se jste již tomuto směru stravování propadli? Že nevíte, o čem je řeč? Tak raw food je pojídání syrové stravy, upravené při teplotě nepřesahující 45 °C. Podle zastánců tohoto stravování je vše, co se upraví nad tuto teplotu mrtvé, všechny živiny dané potraviny jsou zničeny.

Ideál je nevařit

Předně si řekněme, že to není o tom, že budete jíst syrové maso. To ani náhodou, neboť se jedná o lidi, kteří jsou vegetariáni a pokud se vrhnou na tuto metodu, říká se jim vitariáni. Pojídají tak především plody ovocných stromů a keřů, zeleninu, divoké byliny, oříšky a semínka, mořské řasy, syrovou rostlinnou stravu.

Z toho plyne, že žádné dlouhé hodiny strávené v kuchyni u vaření vás nečekají. Naopak, vše v přípravě jídla zrychluje a zjednodušuje. Většinou vám postačí, abyste měli po ruce nůž, mixér či kuchyňského robota.

Co všechno je raw?

Mezi raw potraviny patří ovoce (jablka, banány, papája, švestky atd.) a zelenina (hrášek, květák, řapíkatý celer, kukuřice, papriky, brokolice atd.), listová zelenina (římský salát, rukola, špenát, zelí apod.), dále ořechy (kešú, buráky, vlašské, lískové atd.), luštěniny, semínka (například chia, dýňová, sezamová, lněná), obiloviny (rýže, špalda, pohanka atd.), mořské řasy, klíčky (slunečnice, fazole, čočka apod.) nebo také nepražené kakao, bylinky a koření, kokosové mléko, kokosový, konopný či olivový olej, sladidla (javorový sirup, palmový cukr, stévie, agávový sirup atd.).

raw

Z těchto potravin byste měli vycházet při přípravě svých pokrmů, které, a to znovu opakujeme, můžete tepelně upravit max. do 45 °C. Lepší je však tepelnou úpravu vynechat.

Jak nám bude?

Toť otázka, jsou příklady, komu tato strava pomohla a pak zase ti, kterým vůbec, spíše naopak. Jestliže se rozhodnete zkusit toto stravování, tak na něj přecházejte postupně, ne že dnes s dosavadním jídelníčkem seknete a hned zítra ráno z vás budou stoprocentní vitariáni. Vaše tělo by tak dramatickou změnu nemuselo pobrat.

Mezi klady raw foodu patří to, že by se vám měla upravit tělesná váha, zjemníte si a vyčistíte pleť, vlasy vám zhoustnou, přestane vás obtěžovat pálení žáhy, získáte spoustu energie, tělo projde očistou, dokonce byste měli omládnout a zklidní vaše mysl.

Na druhou stranu je ale nutné říci, že pokud byste se takto stravovali dlouhodobě, hrozí vám deficit vitamínu B12 a D, bílkovin a vápníku, zinku, železa, jodu a selenu, a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Navíc vám nemusí dělat dobře i to, že si teplým jídlem neprohřejete organismus.

Ideální stav?

Vzhledem k dosavadním zkušenostem odborníci doporučují klasickou zdravou stravu občas doplněnou o raw foodové stravování. Stačí třeba jeden den v týdnu.

Ochutnejte – cizrnový humus: hrnek naklíčené cizrny, 2 lžíce natural sezamových semínek naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve vlažné vodě, 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje, 1 až 2 lžíce citrónové šťávy, 1 čerstvou najemno nakrájenou jarní cibulku, 1/4 stroužku čerstvého česneku, sůl a další koření dle chuti jako kmín, pepř, kari apod.

V mixéru umixujete cizrnu, sezam, olivový olej a citronovou šťávu. Dochutíte a znovu mixujete. Směs plníte do uzavíratelné nádoby, přidáte jarní cibulku, česnek a případně další koření. Zamícháte a necháte odležet cca 3 – 4 hodiny v ledničce. Podáváte s oblohou z ledového salátu, papriky nebo rajčat.