Jídlo může být boj mezi tím, po čem toužíte a tím, co vám dá živiny. A to vše až příliš často nejsou stejné potraviny. Každodenní volba naší stravy může být často frustrující, vyčerpávající a plná nástrah. Tento stres nás pak nutí ještě více jíst. Jak tedy vystoupit z tohoto začarovaného kruhu? Zpomalte.

Proč zpomalit?

Svět, ve kterém dnes žijeme, je založen na rychlosti. Všichni jsme postrkováni k vyšším výkonům a aktivitě. Naším největším stresorem může být strach, že nebudeme dostatečně produktivní, takže aktivity jako je péče o sebe, meditace a celkové zpomalení je poslední, co si přejete.

To vše je ale mnohem důležitější, než si dokážete představit. Zpomalte také v příjmu jídla. Změna způsobu, jakým jíte, změní váš zážitek ze stravování a učiní ho mnohem příjemnější.

Když si vyhradíte na jídlo dostatek času, máte šanci ono potěšení a uspokojení zaregistrovat. Váš mozek bude mít čas si uvědomit, že jste jedli. To znamená, že budete schopni lépe odhalit signály hladu a sytosti a lépe si užít to, co jíte.

Také si mnoho z vás uvědomí, že jakmile zpomalí, budete schopni identifikovat a následně přestat jíst potraviny, které jste dříve měli rádi a jedli je automaticky, jako například dezerty, čokoládu apod. Když zpomalíte a ochutnáte určité jídlo, možná si uvědomíte, že na něj vlastně ani nemáte chuť a přestanete hned po prvním soustu.

Jak vypadá pomalejší stravování?

Pokud jste odjakživa rychlý jedlík, protože tak jedli všichni ve vaší rodině a nevíte, co znamená mít pomalejší vztah s jídlem, zde jsou některé myšlenky:

Neříkejte, že jste zaneprázdnění a nemáte na jídlo čas. Není to dobrá věc ani značka cti. Je to jen známka přílišné pohodlnosti. Jen tak před druhými propagujete cíl zničit sám sebe. Jak byste se cítili, kdyby vaše 6-ti leté dítě přišlo domů ze školy a hrdě prohlásilo, že se už tři dny nestihlo naobědvat? Měli byste o něj strach, že bude nemocné a unavené a totéž platí i pro nás dospělé.

Nežijte z kávy na kávu. Když zpomalíte, získáte z potravy více živin, více se uvolníte a vaše tělo se může lépe rozhodnout, kam vloží energii. Pak už se nebudete muset spoléhat na kávu, aby vás povzbudila. Což je skvělé, protože přemíra kofeinu podporuje uvolňování stresového hormonu kortizolu, který podporuje chutě a přibývání na váze.

Nejezte u počítače, v autě či v posteli. Při jídle seďte vždy v „potravinovém prostoru“ (lavička v parku, stůl v jídelně či zázemí v práci) a soustřeďte se na jídlo. Ne, opravdu nemusíte tu tabulku dokončit hned teď. Nejdříve jezte, jezte správně a pak se soustřeďte na další úkoly.

Jak zpomalit?

Dýchání je vaše tajná zbraň

Když se soustředíte na svůj dech, automaticky zpomalíte a uvolníte stres. Před každým jídlem (i svačinou) slaďte svou mysl s tělem. Máte pocit stresu a napětí? Před prvním soustem se pomalu zhluboka 10x nadechněte a vydechněte.

Dýchání vám pomůže zpomalit a víc si vychutnat jídlo, ale i tak se můžete přistihnout, že jste večeři snědli za méně než pět minut. Co tedy s tím? Vyzkoušejte techniku hudby.

Používejte hudbu

Vše, co vám stačí: Udělejte si seznam uklidňujících hudebních skladeb, které budete poslouchat při jídle a snažte se, aby vaše jídlo trvalo alespoň určitý počet písní. Časem přidávejte další skladby a prodlužte tím své jednotlivé chody. Tato metoda je užitečná především, když jíte sami.

Naplánujte si jídlo

Můžete mít ty nejlepší úmysly, jak zpomalit, ale pokud svůj den trávíte pobíháním od práce k dětem, stresováním, co si vzít na sebe a zda stihnete ten termín, vyčerpáváte se a máte méně času. Je to čas pro plánování jídla.

Týden dopředu si plánujte své obědy, večeře i svačiny a co nevidět si zamilujete tuto záchrannou síť  a vědomí, že jste pány nad svou stravou. Méně stresu a více času sám pro sebe, to je teď vaše nové heslo.

Zpomalení vyžaduje praxi, ale jakmile jednou zažijete pocit naplnění a radosti z vychutnaného jídla, už se nikdy nebudete chtít vrátit zpět.