Rozpáleným tvářím je třeba věnovat zvýšenou pozornost, protože nemusí jít o nevinný problém, jak by se mohlo zdát.

Je způsobena zánětem v těle

Pravděpodobně jste slyšeli o lupénce nebo ekzému, ale víte toho dost i o růžovce, neboli kožnímu onemocnění jménem rosacea? Jde o abnormální výskyt krevních cév ve všech vrstvách pokožky, způsobený vnitřními problémy a záněty v těle a v kůži. Taky to může být důsledek nízkých hodnot štítné žlázy, plísně, střevních zánětů, spálení sluncem nebo z chronických příčin.

Věnujte pozornost nově se objevujícím cévám

Teď už víte, co může červená kůže znamenat, ale jak přijít na to, jestli skutečně máte růžovku? Všímejte si nově zarudnutých míst. Nejčastěji se zarudnutí bude objevovat na tváří, čele, krku, bradě, nose a hrudníku. Cévy se rozšíří zejména při některých příležitostech, jakou je třeba pití alkoholu, nervozita, rozpaky, pocení, návaly horka a jedení kořeněných jídel. Všimli jste si v poslední době červených pavučin na těle? Pokud ano, zarudnutí musí být důsledkem něčeho vážnějšího, než je spálení sluncem nebo stárnutí.

Rosacea začíná někdy kolem třicítky

Pokud jste mladší třiceti let, může se onemocnění v následující době kdykoliv objevit a zhoršovat se. Nicméně pokud jste si všimli zarudnutí a je vám méně než třicet, není to vyloučeno. Růžovka může propuknout i v raném dětství nebo být důsledkem potravinových alergií či přecitlivělosti na lepek.

Měli byste se nejprve léčit vnitřně

Zdravotnictví má často ve zvyku potlačovat symptomy místo toho, aby se pídila, co je příčinou. Nedělejte tu samou chybu. Onemocnění musí být léčeno nejenom externě, ale i interně. Optimální léčba je nastavená tak, aby řešila problémy uvnitř těla, včetně štítné žlázy. Pokud to neuděláte, budete se s růžovkou potýkat navždy. Vaším hlavním cílem by mělo být vyšetření a léčení činnosti štítné žlázy.

Správná dieta dokáže divy

Chcete-li vidět rychlé zlepšení, musíte trochu upravit váš životní styl. Často bývá příčinnou růžovky zánět způsobený nesprávným stravováním nebo nedostatku kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Jezte zdravou stravu, která bude zahrnovat dostatek salátů a čerstvé maso. Uvidíte, že ohniska choroby se budou mírnit.

Starejte se o svou pleť

Vyléčit co je vevnitř je sice nejdůležitější, ale to neznamená, že byste neměli pečovat i o zevnějšek. Nakupte si v lékárně netoxické a protizánětlivé krémy nebo čistící vody, které sníží podráždění. Síla kvalitních výrobků zklidňuje podrážděnou kůži.

Čtěte pečlivě etikety

Nemoc mohou zhoršit i ty nejobyčejnější ingredience jako alkohol, vilín, vůně, mentol, máta peprná nebo eukalyptový olej. Čtete pozorně štítky na pití i potravinách, abyste zjistili, jestli vám produkt neublíží.

Za každou cenu se vyhněte mikrodermabraze

Mikrodermabraze je procedura, při níž vás v kosmetickém salonu zbaví třeba akné nebo vrásek. Možná je to ve většině případů pro pokožku prospěšné, ale ve vašem případě bohužel ne. Naopak se vám pak onemocnění může ještě zhoršit. Proto raději přijměte nějakou tu vrásku navíc, než abyste se pak trápili s neúnosnými symptomy rosaceai.

Všechno konzultujte se svým dermatologem

I když si říkáte, že držíte svou štítnou žlázu pod kontrolou, měli byste si najít i dobrého dermatologa. Onemocnění se totiž snaží zmocnit i vaší pokožky a to není žádná legrace. Nemyslete si, že stačí, když si koupíte drahý krém a budete jíst zdravě. Buďte k sobě zodpovědní a držte nemoc na uzdě společně s odborníkem.

Nejste sami!

Lidem s kožní chorobou se často zdá, že jsou na světě sami a všichni ostatní se jich štítí. Ale buďte si jistí, že váš problém není nijak delikátní. Lidstvo je zatíženo toxiny a má špatné stravovací návyky. Někdo je obézní, někdo trpí depresemi a někomu se to zas projeví na kůži. Nestyďte se za svou nemoc a uvědomte si, že všichni máme své problémy.