Jíst vodu? Ano, čtete správně. Kolik litrů vody denně vypijete? Standardní množství jsou 4 litry, což je minimum, aby bylo vaše tělo hydratované a drželi jste své zažívací problémy na uzdě. Ne vždy dokážeme vypít tolik vody, proto musíme využívat vodnatých jídel. Existuje spousta zeleniny a ovoce, které nám s dostatečnou hydratací pomohou.

Ledový salát (96 % vody)

Ledový salát je na špici, alespoň co se týče hydratační zeleniny, díky svému úctyhodnému obsahu vody. Z toho samozřejmě také vyplývá smutný fakt, že není nijak zvlášť bohatý na živiny, ale určitě byste jej do svého jídelníčku zařadit měli, právě pro jeho vysoký obsah vody a dostatek vlákniny. Chutná výborně s masem, ale i s ostatními druhy zeleniny.

Okurky (96 % vody)

Okurky mají také vysoký podíl vody a navíc jsou bohaté na vlákninu i minerály. Především v létě jsou výbornou lahůdkou, ať už je nakrájíte na plátky nebo přidáte do salátu. Vždy chutnaní skvěle.

Vodní meloun (92 % vody)

Voda, vláknina, minerály a další živiny – to je vodní meloun. Příhodně pojmenovaný – s ním můžete udržet svou žízeň na uzdě i během těch největších veder. Nakrájejte a jezte s trochou soli, či jej přidejte do dezertů, salátů atd.

Špenát (96 % vody)

Špenát je bohatý na lutein, draslík, vlákninu a mozek posilující kyselinu listovou. Navíc jeden šálek listů obsahuje 15% doporučené denní dávky vitaminu E, což je důležitý antioxidant.

Pomeranče (87 % vody)

Pomeranče mají nízký obsah kalorií a jsou plné živin, jako jsou vitamin A, B a C, jakož i vápník, hořčík, draslík, fosfor, mangan, selen, měď a další. Toto chutné ovoce se štiplavou chutí a povznášející vůní bojuje proti dehydrataci a podporuje celkové zdraví. Pravidelný příjem posílí váš imunitní systém, zlepší vaši pokožku, podpoří zdraví srdce, také snižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti některým druhům rakoviny. Je vynikající samotný či ve formě zálivky, na ovesné vločky, do salátů či na koláče.

Jahody (90 % vody)

Jahody jsou velmi oblíbené. A i ony jsou bohaté na vodu a není těžké je konzumovat, neboť díky svému vzhledu, vůni i lahodné sladkosti jsou úžasné do smoothies, ovesných vloček i dezertů.

Jablka (84 % vody)

Jablka jsou nutriční zásobárnou, obsahují důležité živiny jako vitamin C a B-komplex (riboflavin, thiamin a vitamin B6), také vlákninu, vápník, draslík, fosfor aj. Toto ovoce posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, podporuje zdraví srdce, uzdravuje pokožku a zlepšuje zrak. Vzhledem k tomu, že jablka jsou kromě vody také bohatým zdrojem vitaminů a živin, jsou skvělým zdrojem energie.

Řapíkatý celer (95 % vody)

Pocit žízně? Vyrobte si smoothie z celeru a arašídového másla či jen celer nakrájejte a arašídové či mandlové máslo použijte jako dip. Celer je také skvělý v boji proti rakovině a podporuje činnost slinivky břišní.

Grapefruit (91 % vody)

Kromě vody obsahuje grapefruit také důležité elektrolyty, které pomáhají bránit dehydrataci. Má také vysoký obsah vlákniny a vitaminu C a obsahuje i menší množství vitaminu A, B, E a K. Pravidelná konzumace grapefruitu pomáhá regulovat hladinu inzulinu v krvi, který kontroluje chuť k jídlu, chrání proti nachlazení a podporuje krásu vaší pleti.

Rajčata (94 % vody)

Zralé rajče obsahuje 94 % vody, má nízký obsah kalorií a vysokou hladinu vitaminů a antioxidantů. Nakrájené na kostičky jej můžete použít do salátů, omáček i sendvičů.