V noci nemůžete spát, neustále sledujete hodiny a usínáte až k ránu těsně před zazvoněním budíku? Nespavost je častý problém, který negativně ovlivňuje vaši náladu, zdraví a někdy zničí celý den. Existuje řada důvodů, které mohou vést k nespavosti. Stres, úzkost, emocionální trauma, léky, nevhodné prostředí či nepříjemné lůžkoviny jsou jen některými z faktorů, které vedou k poruchám spánku.

Naštěstí existuje několik přírodních nápojů, které vám s tímto problémem mohou pomoci.

Mandlové mléko

Serotonin je důležitým iniciátorem spánku. Jeho syntéza závisí na dostupnosti aminokyseliny tryptofanu a právě mandlové mléko má vysoký obsah této látky, stejně jako dalších živin důležitých pro dobré spaní, například hořčíku, proto může být skvělým pomocníkem při těchto problémech.

Nápoj z chia semínek

Chia semínka jsou v poslední době velmi populární. Řadí se mezi tzv. „superpotraviny“ a jednou z jejich hlavních výhod je fakt, že rovněž obsahují tryptofan. Pro podporu spánku se také doporučují doplňky stravy s omega-3 masnými kyselinami, kterými jsou chia semínka doslova nabitá.

Višňový džus

Další populární nápoj pro zlepšení kvality spánku je džus z kyselých třešní. Tento nápoj pomáhá zvyšovat hladiny melatoninu, což je hormon, jenž reguluje biorytmus. Doplňky stravy obsahující tento hormon, jsou užitečné pro snižování doby usínání, zvýšení doby spánku a zlepšení denní bdělosti.

Mléko s muškátovým oříškem a medem

Tento lék na nespavost se používá pro všechny věkové kategorie. Mléko obsahuje vysoký podíl aminokyseliny tryptofanu, která pomáhá navodit spánek, protože má uklidňující účinky na nervy. Přídavek medu a muškátového oříšku dále zvyšuje „uspávací“ sílu tohoto nápoje.

Čaj z heřmánku a levandule

Oby typy čaje jsou známy díky svým schopnostem relaxovat a uklidnit smysly, a to především díky flavonu apigeninu, který heřmánkový čaj obsahuje. Levandulová vůně vytváří ospalost a pomáhá tak k lepšímu usínání.

Postup: Přidejte lžíci sušeného heřmánku a lžíci levandule na jednu sklenici horké vody a nechte několik minut louhovat, aby se do vody uvolnily všechny potřebné látky. Přeceďte a hned vypijte.

Karobový nápoj

Sklenice horké čokolády vás určitě uklidní, ale karob je zdravější alternativou. Má vysoký obsah vitaminu B, látky potřebné pro zdravý spánek. Ten totiž pomáhá regulovat spánkový cyklus a zvyšuje hladinu serotoninu v těle. Trochu karobového prášku nasypte do sklenice mléka nebo čisté vody. Pijte pomalu před spaním.

Kokosová voda

Máme tendenci si myslet, že kokosová voda je stimulující a posilující nápoj. Ale ve skutečnosti je to váš nejlepší přítel, pokud chcete docílit klidného spaní. Vysoký obsah hořčíku vám zaručí, že budete snít o exotických plážích téměř hned, jak ulehnete.