Většina lidí si myslí, že aromaterapie je jenom o koupelích a kosmetických výrobcích. Ale je to mnohem víc než to! Má vynikající výsledky i na poli zdraví a to už od dob míchání lektvarů našich babiček. Vybrali pro vás ty, které jsou vám podle nás nejúčinnější a fungují na revmatoidní artritidu, osteoartritidu, dnu a fibromyalgii, což je po technické stránce jiná forma artritidy, která postihuje nejenom svaly, ale i měkké tkáně.

Černý pepř

Stačí ho použít malinko a pomůže vám při léčení bolesti kloubů. V podobě esenciálního oleje poskytuje příjemně hřejivé účinky a jeho analgetické složky působí na zmírnění bolesti. Použijte ho opravdu jen málo, protože může být na citlivou pokožku poněkud brutální. Nepoužívejte skutečně víc jak jednu nebo dvě kapky na jednu čajovou lžíci. A nezředěný raději vůbec.

Hřebíček (Eugenia Carophyllata)

Hřebíček je vysoce účinným přírodním analgetikem, které vás uchrání od většiny typů bolesti , a to jak od těch, které způsobuje rheumatoidní arthritis a osteoarthritis, tak od dny, což je artritida palce. Opět se jedná o extrémně silné sérum, protože použijte pouze jednu kapku oleje na sto kapek vody. A lidé s citlivou pokožkou by se měli hřebíčku vyhnout raději úplně.

Zázvor (Zingiber Officinalis)

Zázvorová silice přináší uklidňující teplo při aplikaci na klouby, ale je taky skvělý v mírnění bolesti svalů a vazů. Namíchat dvě až tři lžíce nestačí. Udělejte pořádnou zázvorovou směs a lokálně přiložte na postižené klouby. Dejte si u toho i čaj, ten vás sice nezbaví bolesti kloubů, ale zahřeje a zpříjemní vám odpoledne.

Levandule (Lavandula Angustifolia)

Starý a známý lék proti bolesti a na rozladěný nervový systém. Levandule ale navíc i skvěle uvolňuje klouby, zmírňuje bolest svalů a pomáhá vám je znovu bezbolestně rozhýbat. Jestli kvůli bolesti nemůžete spát, použijte levandulový éterický olej pro kvalitnější spánek. Jak? Vetřete dvě kapky silice do chodidel nebo dlaní a jděte si lehnout. Zatímco většinu éterických olejů musíte ředit, levanduli tělo toleruje i v její neředěné formě. Ale pokud o sobě víte, že máte maximálně citlivou pokožky, raději ji trochu zřeďte.

Citronová tráva (Cymbopogon Citratus)

Olej z citronové trávy je skvělý pro napravení pojivové káně a natažených šlach, které tak úplně nedrží, jak by měly. Zřeďte několik kapek silice s lžičkou normálního oleje. Bude se vám hodit zejména po úrazech.

Majoránka

Majoránka je výborný lék na svalovou bolest a ztuhlost a pomáhá léčit modřiny a vyvrtnuté klouby. Zvolte ho při potížích spojených s fibromyalgií, což je forma artritidy. Zbaví vás bolestí a urychlí uvolnění svalů. Ale pozor, oleji z majoránky se vyhněte pokud trpíte epilepsií!

Pappermint (Mentha Piperita)

Máta peprná obsahuje analgetické sloučeniny, které fungují na snížení bolestí a zánětu. Stejně jako levandule ji můžete použít i v nezředěné formě. Určitě vám dojde, že na vaší kůži zanechá příjemně chladivý pocit. Proto stačí namíchat jednu kapku do krému a začít s masáží bolestivých nebo zanícených kloubů. Po masáži si hned umyjete ruce a hlavně si nesahejte do očí.

Ještě rada na závěr. Vybírejte prosím jenom vysoce kvalitní, čisté a neředěné éterické oleje. Pokud olej sami nevyrobíte doma, je třeba to dobře ověřit. Vysoce kvalitní oleje jsou dražší, ale stojí to za to. Levné odrůdy obsahují syntetické látky a ty vás neuzdraví, spíš naopak. Nejhorší je, když jsou oleje kontaminovány pesticidy použitými při procesu pěstování bylin.

Před použitím stejně směs naneste na kůži a 48 hodin počkejte, jestli se neobjeví alergická reakce. Pak naneste poctivé množství na postižená místa.