Není nic příjemného mít svetr, tričko, halenku či sako pokryté bílými šupinkami, které nám padají z vlasů. Minimálně esteticky nepůsobí dobře. Příčiny vzniku mohou být různé.

Většinou je mají lidé, kterým se více mastí hlava, ale jsou výsledkem i špatně omyté hlavy od šamponů, barvením vlasů, špatným výběrem vlasových prostředků, a především přemnožením kvasinek, příjmem většího množství cukru, mléčných výrobků, bílé mouky a rovněž jsou znakem i toxinů v těle, oslabeného imunitního systému či chybějícího vitamínu B, selenu a zinku.

Léčba

Ta by měla proběhnout každopádně, dnes je na trhu dostatek speciálních přípravků na vlasy, které by vám měly od lupů pomoci, stačí si jen vybrat ten správný. Rovněž můžete navštívit kožní ambulanci, ostatně se říká, že lupy je dobré léčit nejen zvenčí, ale i zevnitř.

A pak jsou různé domácí fígle, jak s lupy zatočit. Prozradíme vám je.

Domácí recepty na léčbu lupů

Ještě, než se do nich pustíme, tak by bylo vhodné upravit jídelníček, to znamená omezit cukry, bílou mouku, mléčné výrobky, tuky a tučné maso.

Slaný vlasový peeling – 2 lžíce soli nanesete na umyté vlasy a pět minut hlavu masírujete, poté opláchnete. Provádějte 1x týdně.

Tonikum proti lupům – 1 lžíce levandule, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce máty, 1 lžíce oregana (dobromysl), 3 dl 60 % lihu, 2 dl destilované vody. Byliny zalijete lihem a necháte 14 dní louhovat, každý den protřepejte. Poté sceďte, přidejte destilku a tonikum po každém umytí vlasů vetřete do vlasů a nesmývejte.

Vlasová voda z jablečného octa –2 lžíce vody a 1 lžičku jablečného octa smíchejte a vtírejte do umytých vlasů.

Jogurtový zábal – bílý jogurt smícháte s 1 lžičkou čerstvé citronové šťávy a 3x týdně ji vetřete do pokožky hlavy a po 30 minutách smyjte.

Jedlá soda – lžíci jedle sody vmíchejte do šálku vody a přidejte několik kapek rozmarýnového oleje a s touto směsí si myjte vlasy.

Slunce – je prokázáno, že množství lupů klesá, pokud se častěji vystavujete slunečným paprskům.

Aspirin – dvě tabletky rozdrťte na prášek a přidejte ho při mytí vlasů ke svému šamponu, nechte dvě minuty působit a potom smyjte.

Jezte zdravě – do stravy zařaďte zelenou listovou zeleninu, rybí tuk a proteiny jako vajíčka, ořechy a fazole.