Všeobecně se věří, že naše váha může ovlivnit jen naše fyzické zdraví, ale na náš mozek žádný vliv nemá. Obezita není dobrá, ale jistě není tak špatná, že by ničila neurony, že? Nepřijalo mnoho z nás sedavý způsob života zaměřený jen na práci a kariéru, který v podstatě zahrnuje jen sezení před monitorem počítače, jedením nezdravých jídel a přibírání na váze?

Skutečnost:

Vědci zjistili, že váha může ovlivnit velikost našeho mozku a také to, jak rychle se stav zhoršuje. To znamená, že obezita a funkce mozku jsou propojeny a že obezita může mít vliv na bílou hmotu uvnitř naší lebky. Může mít negativní vliv na vznik demence, Alzhemierovy choroby a deprese, ale také ovlivňuje paměť, jazyk a vizuální schopnosti. Boj s obezitou ještě nikdy nebyl tak důležitý.

Výzkum:

Vědci z univerzity Cambridge provedli experiment, aby zjistili, jestli obezita urychluje proces smršťování mozku, který se přirozeně vyskytuje s věkem. Závěry byly následně zveřejněny v publikaci o neurobiologii stárnutí s názvem „Obezita spojená se zvýšeným stárnutím mozku od poloviny života.“ (orig. Obesity Associated With Increased Brain-Age From Mid-Life.)

Průběh výzkumu:

Testováno bylo 473 dospělých ve věku mezi 20 až 87 lety s rozličnou hmotností a vědci hledali neobvyklé rozdíly ve srovnávacích výsledcích. Zjistili, že štíhlejší lidé středního věku měli více bílé hmoty mozkové, než ti s nadváhou. Takže průměrný 50-ti letý obézní jedinec měl mozkovou hmotu někoho přinejmenším o 10 let staršího. Stručně řečeno, obezita škodí vašemu mozku.

Omezení:

Tato studie však má svá omezení. Například, když byli obézní lidé testováni na IQ, jejich celkové kognitivní schopnosti zůstaly nedotčeny, z čehož vyplývá, že je třeba udělat další výzkum ke stanovení přesné souvislosti mezi hmotností a funkcemi mozku.

Jak říká Paul Fletcher, spoluautor výzkumu a profesor psychiatrie na univerzitě v Cambridge: „V budoucnu by měli být starší obézní lidé studováni, jestli jejich obezita souvisí s předčasným stárnutím mozku. Žijeme ve stárnoucí populaci s rostoucí obezitou, je tedy důležité zjistit, jak se tyto dva faktory mohou ovlivňovat, protože potenciální následky mohou být vážné.“

Co je důležité:

Nicméně, bílá hmota mozková, často nazývána jako „metro mozku,“ je zodpovědná za udržování spojení mezi různými oblastmi mozku a ovládá reakce neuronů, takže její pokles je rozhodně nebezpečný a může vést k dalším komplikacím.

Co dělat:

Čtete-li tento článek a jste více či méně obézní, nemusíte panikařit. Obezitu, stejně jako cukrovku a další podobné problémy, můžete udržovat pod kontrolou pomocí těchto dvou jednoduchých pravidel.

Za prvé, vstaňte z pohovky a jděte si zacvičit. Čím aktivnější budete, tím lépe. Snažte se vytvořit si ze cvičení rutinu. Můžete si zařídit doma malou tělocvičnu, a pokud vám to přijde moc nákladné, používejte schody místo výtahu, protahujte se při práci, cvičte jógu nebo choďte na dlouhé procházky, při kterých budete mít možnost si urovnat věci v hlavě.

Za druhé, jezte zdravě. Pište si potravinový deník nebo používejte aplikaci ke sledování kalorií. Ať tak či onak, snažte se držet konzumaci nezdravého jídlo na uzdě. Zaplaťte si kurz zdravého vaření pokud je to možné, či se poraďte s dietologem, aby pro vás sestavil tabulku.

Stručně řečeno, dejte ve svém životě zdraví na první místo, i před kariéru a měsíční plat.