Pilulky samy o sobě nejsou dostatečnou prevencí nebo dostatečnou léčbou úbytku kostní hmoty. To proto, že vápní se nemůže jen tak dostat přes trávící soustavu cestu ke kostem bez vedlejších rolí, ve kterých účinkují vitamin D, vitamin K2, hořčík, fosfor, křemík a stopové prvky. Ale každý aspekt těla hraje při vstřebávání vápníků do kostí důležitou roli. Pokud to zanedbáte, usadí se vám tam, kde nechcete, třeba v cévách.

Takže co s tím? Máme pro vás jednoduché a praktické tipy, jak získat tyto klíčové vitaminy a minerální látky do krevního oběhu a kostí.

Sluníčko a houby

Vzhledem k tomu, že vitamin D hraje ve zdraví našich kostí klíčovou roli, máme mimořádné štěstí, že ho můžeme získat z neplaceného a přirozeného zdroje – sluníčka. A houby vstřebávají vitamin D přesně tak jako pokožka našeho těla, tedy tím, že tráví čas na slunci. Pokud necháte houby na slunci po dobu dvou dní, získají dostatek vitaminu D, aby z něj mohly těžit po dobu jednoho roku. Nechte je na slunci nějakou dobu, pak je uvařte a hned snězte. Buďte si jistí, že doplníte tělu vitamin D na hodně dlouho dopředu.

Hořčík a K2

Tak základní, a přesto těžko získatelný hořčík je další kolečko vápníkového stroje. Bez něho vápník v těle jen tak lenoší a nijak neúčinkuje. Ale díky vitaminu K2 bezpečně doputuje až ke kostem. Vaše tělo ale nedostává vlivem evropské stravy ani jednu z těchto látek v dostatečném množství. Dokonce i zažívání není bez hořčíku úplně ideální. Hořčík se nejlépe aplikuje formou postřiku. Ale vitamin K2 ve spreji neseženete. Přesto existuje několik potravin, které ho mají.

Bylinky

Mnoho bylin obsahuje všechny potřebné složky k vybudování kostí a ve správných poměrech. Smícháte-li byliny s jablečným octem a necháte uležet po dobu několika týdnů a pak si dáte lžíci denně této směsi třeba do salátu nebo smoothie, doplníte tak tělu skoro polovinu potřebné hladiny vápníku denně společně s vitaminy a stopovými minerály. Byliny jsou vysoce koncentrované potraviny s vysokým podílem živin. Aneb další příležitost, proč vyhodit pilulky do koše!

Zdravé zažívání

Zdravotní stav střev není žádná samozřejmost. Bez intaktní a zdravé střevní výstelky a střevní bariéry je absorpce výživy zásadně ohrožena. Na docela velkou část imunitního systému má vliv zdravotní stav našich střev, takže udržet tuto část vašeho těla v pořádku je důležité jak pro celkové zdraví, tak pro zdraví vašich kostí. Ve zdravých střevech se nachází enzymy a bakterie, které člení potraviny a rozdělují je do krevního řečiště. Jakmile se tak stane, uvolněný vápník může být do těla absorbován dvěma způsoby. První cesta je přítomnost vitaminu D, druhá nevyžaduje vitamin D, ale potřebuje dostatek jednoduchých cukrů, jako je třeba laktóza (mléčný cukr). Na to jsou skvělé probiotické a prebiotické potraviny. Velké množství obsahují fermentované potraviny jako kimchi, zelí a další.

Je to spousta důležitých informací najednou. Ze začátku to chce trochu snahy a přemýšlení, abyste do jídelníčku zařadili ty správné potraviny. Vezměte v úvahu vědecké výzkumy i zdravý rozum a podpořte zdraví svých kostí. Jít do lékárny a koupit si tabletky není jediný způsob, jak se udržet ve zdravé kondici. Doporučujeme taky abyste se poradili se svým lékařem nebo zdravotním poradcem o tom, jak zařadit potřebné vitaminy do vašeho jídelníčku, tak aby vám pořád chutnalo a jejich poměr byl vyvážený. Uvidíte, že každému normálnímu lékaři vykouzlí na tváři úsměv požadavek na radu čistě přírodního charakteru.