Většina lidí považuje vysoce inteligentní jedince za „super“ osobnosti, kteří mají velké štěstí, neboť jim jejich mozek pomůže vyřešit jakoukoli životní situaci a nemají tolik problémů, jako většina obyčejných lidí. Realita je však zcela jiná, protože bez ohledu na to, jak inteligentní někdo je, přesto je koneckonců jen člověk.

Možná máte problémy trochu odlišné od zbytku světa, ale pořád náročné a obtížné. Pokud máte vysoké IQ, často možná zažíváte pocity osamělosti a nepochopení. Zdá se, že vaši přátelé ani rodina neberou na vaše pocity zřetel. Abyste se cítili pochopeni, zde jsou některé z vašich nejčastějších bojů a nebojte – nejste v tom sami.

1. Vyčerpávají vás tzv. „small talks“

Pro vás může být docela výzva zapojit se do hovoru o obyčejných věcech. Důvodem je, že váš mozek je zaplaven novými nápady a ideami. Témata, která vás zajímají, pravděpodobně zahrnují vědu, umění, filozofii, a ty se zřídkakdy objevují v běžné konverzaci. Máte pocit, že ztrácíte čas v dusivé pasti nikdy nekončících společensky přijatelných frází. Vše, co opravdu chcete, je stejně smýšlející jednotlivec, který by reflektoval vaše nápady a názory.

2. Myslíte víc, než mluvíte

Jelikož je váš mozek tolik zapojen, neustále hledající a zvažující všechny varianty odpovědi na problém, může vám trvat déle, než řeknete svůj názor nebo vyvodíte závěr. Navíc, pokud si nejste zcela jisti, že znáte správnou odpověď, nemluvíte vůbec. Váš problém spočívá v tom, že většina lidí kolem vás není obeznámena s tím, jak fungují vaše myšlenkové procesy a jsou z toho zmatení nebo vás považují za podivné introverty.

3. Vaše práce vás rychle znudí

Pro váš mozek je nezbytné, aby byl neustále podněcován novými myšlenkami, nápady a projekty. Pokud tedy při své práci vyčerpáte všechny možnosti, jak být kreativní, může se pro vás stát snadno obyčejnou a nudnou. Najednou máte problém s každodenním plněním stále se opakujících úkolů. Navíc váš šéf většinou nesoucítí s vašimi touhami a chce jen dobře odvedenou práci.

4. Občas máte akční paralýzu

Je těžké být myslitelem ve světě lidí, kteří ocení více akci, než skvělé nápady. Tím, jak jste zaneprázdněn svými nápady, vám často může chybět impulz k akci. Bohužel, lidé mají tendenci odsuzovat tuto vaši vlastnost jako lenost, což ve vás zanechává pocit nedocenění.

5. Někdy se ve společnosti chováte neobratně

Jako kdyby to jednou nestačilo, váš další zápas je výsledkem všech předchozích. Pokud se během „small talk“ necítíte příjemně, nemluvíte. Pokud si nejste jisti, neinspirujete se starými a vyčerpanými nápady. To, jak málo o vás druzí vědí, vás vede k ještě větší rozpačitosti během hovoru.

6. Je pro vás těžké se zamilovat

A konečně, hledání lásky je pro vás o něco náročnější, než pro ostatní. Vzhledem k tomu, že jste opatrnější, analytičtější a nezávislejší než druzí, často si lidé myslí, že jste nepřístupní a máte příliš vysoké nároky. Navíc vám může chybět spontánnost v době, kdy má o vás druhá strana zájem.

Jakkoli těžké se vaše každodenní boje zdají být, nenechte se jimi ochromit. Pracujte na vyjádření sebe sama tak, aby vás ostatní lépe poznali. A poté najdete společnou řeč.