Je těžké dívat se do budoucnosti a mít na duši absolutní klid. Víme, že nás čekají obrovské změny počasí, tisíce uprchlíků, kteří hledají bezpečný domov a politické šarády, ze kterých chceme vyváznout s co nejmenším úbytkem svobody. Takže není překvapující, že se bojíme dívat na zprávy a obáváme se nejenom toho, co se stane zítra nebo za rok doma, ale i ve světě.

Život se nikdy nezastaví, bez ohledu na to, jak moc jsme z toho vystresovaní nebo nešťastní. Změna je samotná podstat existence, myšlenek, pocitů, názorů, idejí i vztahů, které jsou a budou pořád stejně proměnlivé jako počasí. Včera, před měsícem a před rokem jsme někým jiným. Měníme se v každé minutě našeho bytí.

Jedno moudré přísloví, afirmace chcete-li, říká, že jediné, co je stálé, je změna. Bez změny potlačujeme vývoj a stagnujeme. Smířit se s tím, co je a jak je, integrace na realitu a s ní spojené změny je ohromně osvobozující. Stáváme se nebojácnými a plní síly čelit nejistotě.

Proto pro vás máme 10 způsobů, jak čelit neočekávanému:

Přijmout to, co je

Pokud vám něco vadí a můžete to změnit, změňte to. Pokud nemůžete, pusťte prostě otěže odporu a nechte věci plynout tak, jak jsou. Je zbytečné a únavné jít za každou cenu hlavou proti zdi.

Riskujte

Život vám nenabídne dostatek odpovědí, pokud se budete neustále bát trochu zariskovat. Nikdy nevíte, jak něco dopadne a vlastně i cesta do práce je malý risk. Odhodlejte se konečně pustit i do těch větších výzev. I když z nich nevyjdete jako vítězové, získáte možná ještě mnohem víc. Co je totiž víc, než zkušenost?

Buďte si nejlepším přítelem

Přestaňte se neustále obviňovat. Některé věci prostě změnit nemůžete. I když něco pokazíte, nejste přece jediní. Smiřte se svými rozhodnutími a věřte, že v tu chvíli, kdy jste se rozhodovali, jste to tak cítili. Přiznejte si, že si zasloužíte lásku.

Každý den je nový začátek

Všechny kroky jsou více či méně kroky do prázdna. Někdy máte větší jistotu, že se něco stane, někdy zase menší. Nicméně pokud žádný krok neuděláte a budete setrvávat na místě, nemůže sice dojít k ničemu špatnému, ale ani k ničemu dobrému.

Pokud potřebujete truchlit, truchlete

Všichni chybujeme a vyrovnáváme se s tím různými způsoby. Jestli se z toho potřebujete sbírat delší dobu než ostatní, tak to prostě udělejte. Nemá smysl lámat něco přes koleno. Sami nejlíp víte, jak vám je a co potřebujete.

Nic netrvá věčně

Každý okamžik je naprosto jedinečný. To s sebou nese svá pro i proti. Je to sice klišé, ale snažte si říkat, že je dobře, že se něco stalo a dobře i to, že to skončilo. Má to svůj důvod, i když vám teď není úplně jasný. Věřte, že se to děje pro vaše dobro.

Myslete víc srdcem

V dnešní konzumní společnosti jsme zvyklí roztáčet mozkové závity na plné obrátky. Než ale uděláte další rozhodnutí, zapojte i srdce. Třeba bude naprosto v rozporu s tím, co si myslíte. A možná je třeba udělat mezi těmito odvěkými soupeři kompromis.

Zamyslete se

Udělejte si alespoň jednou denně čas se zastavit a zamyslet. Vzpomeňte si, kdo jste a proč to děláte. Nemáte spíš pocit, že jste svým počínáním sami proti sobě?

Udělejte něco pro ostatní

Nemusíte rozdávat desítky tisíc, abyste své okolí udělali šťastné. Zkuste se usmát na toho, o kom máte pocit, že je smutný, zkuste obejmout toho, komu je smutno, i když ho tak úplně neznáte. I to udělá svět kolem vás lepší.

Neberte se příliš vážně

Smysl pro humor je snad tou největší zbraní na nesnáze. Přestaňte brát vážně každé slovo, které míří vaším směrem, zkuste každou nekonstruktivní kritiku obrátit v žert.