Být zdravý je jedním z hlavních přání současnosti. Pokud se chcete cítit dobře, ale nevíte, jak začít, tady je top 10 věcí, které byste měli vědět a začlenit je do svého života.

1. Domácí strava

Doma uvařené jídlo je nejlepší, protože obsahuje celou řadu životně důležitých živin na rozdíl od uměle zpracovaných potravin. Zpracované potraviny obsahují také živiny, ale jen ve velmi malém procentu, které není dostačující. Zpracované potraviny mají navíc i mnoho dalších složek, které nejsou pro vaše tělo vhodné a negativně ovlivňují vaše zdraví, pokud je konzumujete pravidelně. Nejlepší rada je tedy jíst často domácí jídlo a vyhnout se zpracovaným potravinám.

2. Jezte v pravidelných intervalech

Tělo má limit na množství živin, které má absorbovat v určitém časovém období. Pokud spotřebovává příliš mnoho, tělo živiny vyplaví. To se stává se základními živinami, které zkonzumujeme. Je ideální jíst malé porce každé 3 hodiny. Jídla by měla obsahovat pouze spolehlivé zdroje sacharidů, živin a bílkovin. Pokud budete konzumovat více, než tělo požaduje, přijdou vniveč.

3. Plánujte zdravé svačiny

Lidé mají mylnou představu o svačinách. Pro ně je svačina především o konzumaci nezdravých dobrot. Ale ve skutečnosti by měla obsahovat jen živiny a žádné špatné tuky. Arašídové máslo s banánem a skořicí může být skvělou a zdravou alternativou k dortíkům.

4. Jezte, když máte hlad

Naplánujte si jídla podle toho, jak míváte hlad. V ideálním případě by mezi nimi měla být tří hodinová mezera.

5. Jezte různé druhy zeleniny

Konzumace jednoho jídla denně zapříčiní nedostatek živin. Jezte širokou škálu zeleniny, která uspokojí vaše potřeby živin i vlákniny.

6. Jezte častěji celozrnné výrobky

Současný životní styl nepotřebuje tolik energie. Naše tělo naopak potřebuje pomalé zažívání a sacharidy. Poslouchejte své tělo. Konzumace jednoduchých sacharidů zapříčiní neustálý přísun energie, a pokud zrovna nebudete vyvíjet fyzickou aktivitu, tělo si ji bude ukládat v podobě tuků.

7. Konzumujte dostatek bílkovin

Nezbytně potřebujeme kompletní profil bílkovin pro budování svalů. Přestože neposilujeme, naše tělo neustále regeneruje. A pokud mu nedodáme dostatečný přísun bílkovin, bude vaše svaly „požírat,“ což asi není to, co byste si přáli. Proto do svého jídelníčku často zahrnujte fazole, cizrnu, čočku, ořechy a semena, abyste svému tělu dodali kompletní nutriční profil.

8. Zdravé tuky

Jed vyléčíte jedem, stejně tak i zdravé tuky pomáhají bojovat proti těm nezdravým. Konjugovaná kyselina linolová je důležitá mastná kyselina, která vám pomáhá udržet štíhlou linii. Ostatní zdravé tuky lze nalézt ve lněných semínkách, olivovém oleji ale i ořechách. Avšak fakt, že jsou zdravé, ještě neznamená, že byste je měli konzumovat v přebytečné míře. Jezte množství kalorií, které odpovídá vaší tělesné konstituci a výdeji energie.