Všichni víme o zdravotních benefitech hnědé rýže. Kohokoliv se zeptáte, všichni vám řeknou, že hnědá rýže je zdravější; to ale neznamená, že bílá rýže není zdravá, prostě jen není tolik zdravá. Ať už je to jakkoli, vždy byste hnědé rýži měli dát přednost. Čtěte a dozvíte se, v čem přesně se tyto dvě varianty od sebe odlišují:

Výživa

Díky vysokému obsahu přírodních olejů je hnědá rýže skvělým lékem na srdce. Šálek hnědé rýže obsahuje asi 80 % doporučené denní dávky manganu. Ten pomáhá při tvorbě zdravého cholesterolu. Hnědá rýže také zlepšuje metabolismus a dlouho udržuje pocit sytosti. Tím se liší od rýže bílé. Hnědá rýže, stejně jako pšenice, je také výživnou obilovinou.

Hubnutí

Hnědá rýže je to pravé pro ty, kteří chtějí zhubnout, zatímco bílá rýže může mít za následek pravý opak. Díky vysokému množství vlákniny a schopnosti zachovat zdravou funkci střev, udržuje hnědá rýže trávení „ v pohybu“, podporuje hubnutí a metabolické funkce. Po jedné misce hnědé rýže se budete cítit zasycení a nebudete mít potřebu konzumovat další jídlo.

Vliv na cholesterol

Hnědá rýže je vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Také to vypadá, že olej přítomný v hnědé rýži nebo extrahovaný rýžový olej může pomoci snížit škodlivý LDL cholesterol a krevní tlak a zároveň zvýšit hladinu zdravého HDL cholesterolu. Oproti tomu bílá rýže nemá na cholesterol žádný vliv.

Glykemický index

Čím vyšší je hodnota GI potraviny, tím rychleji je stravitelná a tím rychleji zvyšuje hladinu cukru v krvi. Čím nižší hodnota GI, tím pomaleji je stravitelná a tím pomaleji zvyšuje hladinu cukru v krvi. Z tohoto důvodu je stravování založené na glykemickém indexu (jíst potraviny s nízkým GI a vyhnout se těm s vysokým), často vnímáno jako skvělý způsob, jak předcházet a bojovat s nadváhou. Bílá rýže má vyšší hodnotu GI než rýže hnědá. Většina lidí to ví, proto je hnědá rýže při dietách obvykle preferována.

Obsah vlákniny

Hnědá rýže má vysoký obsah vlákniny, zatímco rýže bílá žádnou neobsahuje. Hnědá rýže má potřebné komponenty pro stabilizaci trávení, prevenci a úlevě od zácpy a podpoře správné funkce střev. Studie rovněž přisuzují zvýšenou konzumaci obilovin, jako je hnědá rýže, sníženému výskytu rakoviny tlustého střeva.

Zdravá tělesná hmotnost

Vysoký obsah vlákniny, to znamená rychlejší pocit nasycení, snížení příjmu potravy a udržování zdravé tělesné váhy. Hnědá rýže je vynikajícím zdrojem vlákniny, má také nižší glykemický index než rýže bílá, což znamená, že obecně působí lépe na zachování zdravé hladiny cukru v krvi. Také vás rychleji zasytí.