Když člověka postihne zápach z úst, je to nepříjemnost nejen pro něj, ale hlavně pro jeho okolí. Dvojnásobná ve chvíli, když o tom sám neví a okolí se mu to zdráhá sdělit a raději se drží v uctivé vzdálenosti.

Zápach úst způsobuje..

Příčin zápachu z úst je povícero. Tou nejbanálnější je, že si dotyčný nečistí zuby, anebo špatně. Sem patří i nevhodná skladba potravy, kdy konzumace cibule, česneku a ryby, stejně tak jako kouření, alkohol nebo sucho v ústech příjemnému dechu nepřidají. To všechno jsou příčiny, které může každý jedinec ovlivnit a napravit sám.

Pak jsou však závažnější, u kterých je nutné vyhledat lékaře, ať již jde o kaz zubu, zánět dásně, ale i refluxní chorobu, selhávání jater, ledvin, žaludeční vřed či neléčenou cukrovku, infekce úst a infekce horních a dolních cest dýchacích. Toto vše ovlivňuje naše „klima“ v ústech.

Otestujte se

Chcete-li zkusit, zda nejde zápach z vašich úst, stačí pouze, abyste si celou plochou jazyka olízli vnitřní část zápěstí a chvilku počkejte než sliny zaschnou. Poté si k zápěstí přičichněte.

Jak zápachu zamezit?

Předně pamatujte na ústní hygienu, správně si čistěte zuby, nejlépe po každém jídle, používejte i mezizubní kartáček, nit či vyplachovadla úst. Pokud máte zubní protézu, na noc ji sundávejte a před nasazením ji vyčistěte. Pravidelně navštěvujte zubního lékaře.

Změňte své stravovací návyky. Když opouštíte bydliště, zapomeňte na zmiňovanou cibuli či česnek. Omezte nápoje i jídla bohatá na cukr, po kterých se v ústech množí bakterie, raději pijte čistou vodu a zvyšte příjem vlákniny, jež pomáhá trávení a odstraňuje zápach z úst.

Myslete na dostatečný přísun tekutin, jinak může dojit k dehydrataci, která vede k suchu v ústech.

Řešením je i detoxikace těla, proveďte vyčištění střev.

Pokud jste již vyčerpali všechny možnosti domácí léčby a zápach úst přetrvává, je potřeba příčinu hledat jinde. K tomu již však potřebujete odborníka, takže zajděte k lékaři. Když se nenajde opravdová příčina, zápach úst se nevyléčí.

A jedno upozornění: objeví-li se zápach úst u malých dětí, vyhledejte co nejdříve lékaře.