Andělika lékařská plně odpovídá názvu, který nosí. Pokud máte především žaludeční bolesti, křeče, potíže se žlučníkem, sáhněte po této rostlině. Ta obsahuje řadu prospěšných látek, jako třísloviny, tanin, hořčiny, pryskyřice, cukry, pektin, furokuramin a další.

U nás se nevyskytuje tak často, pokud ano, rozhodně ji nepřehlédnete. Dorůstá délky až dva metry a pronikavě voní. Můžeme si ji vypěstovat doma na zahradě ze semen, které koupíme v zahradnictví.

Co se využívá?

Z anděliky především využijeme kořen. V menší míře pak nať a semena. Ale zůstaňme u kořene. Ten se používá buď sušený (můžete ho zakoupit v lékárně), který je rozemletý na prášek a užívá se před jídlem 2x až 3x denně, nebo jako tinktura. Rovněž se může louhovat ve víně a pak se pije maximálně decilitr před jídlem, a neposlední řadě si z kořene připravíme lázeň, když 100 g kořene vaříme asi 15 minut a pak to celé vylijeme do vany s teplou vodou. Koupel je vhodná proti stresu, vyčerpanosti organismu, bolesti svalů a revmatismu a provádí se 2x týdně.

Semena se využívají v kuchyni při výrobě likérů, mladé výhonky pak jako zelenina při přípravě salátů. Chutná hořkosladce.

Působení rostliny

Jak jsme již zmínili je vhodná na žaludeční nevolnost, a to i třeba takovou, která některé trápí při jízdě autem či autobusem, dále na křeče a bolest břicha. Podporuje trávení, funkci žaludku, žlučníku, slinivky břišní, prokrvení vnitřních orgánů, je vhodná proti pocitu chladu, studeným horním a dolním končetinám, horečce, chřipce, zahlenění plic, průdušek, ucpanému nosu, proti menstruačním bolestem.

Rovněž stimuluje nervovou činnost, působí proti stresu, reguluje činnost žláz s vnitřní sekrecí, zpevňuje cévní stěny.

Není vhodná… 

Pro těhotné a kojící ženy, při zánětech ledvin, žaludečních vředech a vředových onemocněních tlustého střeva. Alergici mohou mít na slunci vyrážku.