O houbách přemýšlíte asi jenom tehdy, když si objednáváte pizzu, když vám rostou na zahradě nebo když je zrovna houbařská sezóna. Ale houby mají daleko širší možnosti využití než ve vaší kuchyni. Přečtěte si těchto sedm důvodů, proč by měli vzít vědci při zakládání nového života na Mars košík hub.

Alternativa k polyesterovým obalům

Houbová vlákna lze použít jako alternativu k polyesteru namísto syntetickým (a potenciálně karcinogenním) polymerům, se kterými se většina nás setkává v polyesterech. Jedna newyorská společnost doslova pěstuje svoje produkty z kukuřičných stébel a zeleninových slupek. K těm přidají houbové póry a všechno nalijí do forem. Po upečení mají obaly správnou tvrdost, strukturu i pružnost.

Designová společnost Evocative Design už uzavřela dohodu se Sealed Air, firmou vyrábějící balící fólie (alias práskací bublinky) na to, že postaví továrnu na houbové obaly. Takže jednoho dne budou vaše arašídy zabalené do naprosto biologicky odbouratelného houbového vlákna.

Olej, diesel a další neodbouratelné chemické látky

EPA kontaktovala mykologa a výzkumníka Paul Statemetse aby zjistil, jak mohou být houby použity k vyčistění petrochemického procesu zvaného mykoremedace. Jejich toxicita je snížená do neškodných měřítek právě houbami. Nyní houby k tomto účelu nepoužívají, ale chystají se na dobu, ve které dojde k úniku chemických látek do moře. V tu chvíli zasáhnou hlívou ústřičnou a sníží tak dopad na životní prostředí.

Nahrazení chemických hnojiv

Houby produkují látky, která je alternativou k chemickým hnojivům. Podle některých ekologických zemědělců jsou schopné oplodnit rostliny, aniž by způsobily znečištění nebo nežádoucí chemickou reakci.

Švýcarští vědci zjistili, že rostliny a některé druhy hub, mykorhizní houby, tvoří symbiotické vztahy. Houby získávají živiny (zejména fosfát) a jsou tedy schopné působit jako rozšíření kořenového systému rostlin, a drasticky tak snižují potřebu fosfátových hnojiv.

Ekologický způsob, jak vyčistit zemědělský odpad

Houby mohou pomoci vyčistit zemědělský odpad. Jak? Složky z mycelie (vegetativní části hub, které vypadají jako větvení nití) lze klidně použít k odfiltrování toxinů a bakterií.

Houbové insekticidy

Pesticidy v houbách mohou nahradit chemikálie současné doby, a to dokonce ty široce používané na zabíjení mravenců a termitů. Některé houby a muchomůrky obsahují sloučeniny, které se, pokud je izolujete, dají použít na výrob insekticidů.

Zneškodnění odpadků

Bavíme se o odpadcích v masivním skládkovém měřítku. Některé druhy hub jsou schopné „sežrat“ až 90 procent materiálu, ze kterého jsou vyrobené třeba špinavé pleny. Tyto plenky hodí houbám hlívy, které rostou na mrtvých stromech. Jedí celulózu, která je hlavní složkou plenek na jedno použití.

Pomohou vám překonat strach ze smrti

Ještě předtím, než někdo začal zkoumat neuvěřitelné účinky hub, jsme houby znali pro jejich halucinační účinky. Ano, řeč je o lysohlávkách. Tato psychedelická odrůda dokáže vyvolat transcendentní zkušenost, která poskytuje dlouhodobý psychologický růst a pomáhá najít lidem v životě vnitřní klid. Bez negativních účinků.

Vědci se snaží z hub vyextrahovat psylobicin, který by mohl významně pomoct při zbavování se některých lidských strachů, například úzkosti, depresí nebo posttraumatických stresových poruch.