Příliš mnoho sacharidů v potravě může mít za následek přibývání na váze a lenost. Pro udržení zdraví je důležité, abyste měli svůj příjem sacharidů pod kontrolou. Vyhýbejte se potravinám, které jsou na ně bohaté, nebo je vyměňte za podobné, které mají nižší obsah. Zde je příklad takových výměn, za něž vám tělo bude vděčné.

Květáková rýže místo obyčejné rýže

Květáková rýže není nic jiného než uvařený nadrcený květák, který vypadá a chutná podobně jako rýže. Chcete-li květákovou rýži, nadrťte květák v kuchyňském robotu, dokud se nepodobá rýži a pak vařte na páře nebo usmažte na olivovém oleji. Květák obsahuje méně sacharidů a více vlákniny.

Plátky lilku místo chleba

Plátky lilku jsou skvělou alternativou k chlebu. Chcete-li ho vyzkoušet, nakrájejte lilek na silnější plátky a ugrilujte. Poté můžete namazat humusem, přidat zeleninu nebo poklást nízkotučným sýrem.

Zde najdete zajímavé rady a tipy.

Šťouchaný tuřín místo bramborové kaše

Z tuřínu můžete udělat kaši, stejně jako z brambor, kaše z tuřínu je však lepší volbou, neboť obsahuje méně sacharidů, přitom chutná podobně. Tuříny vařte v osolené vodě do měkka, rozmixujte ho, přidejte koření podle chuti a hotovo.

Mandlová mouka místo ostatních typů hladké mouky

Hladká mouka má vysoký obsah sacharidů a je těžko stravitelná. Místo ní můžete použít mouku mandlovou. Přítomnost mononenasycených a polynenasycených tuků v mandlové mouce pomáhá při snižování hladiny škodlivého LDL cholesterolu a současném zvyšování zdravého HDL cholesterolu. Kromě toho má nízký obsah sacharidů a pomáhá při hubnutí, lepšímu fungování mozku atd.

Kousky sladkých brambor místo chipsů

Nahraďte smažené lupínky klínky sladkých brambor. Chcete-li je připravit, nakrájejte sladké brambory na menší klínky, dejte na plech, pokapte olivovým olejem a pečte po dobu asi 40 minut na 200 °C. Pečené sladké brambory vám dodají postupně se uvolňující energii a mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.

Červené víno místo piva

Pivo má vysoký obsah sacharidů i kalorií, oproti červenému vínu, které je navíc bohaté na antioxidanty a flavonoidy. Ovšem to, že víno je zdravější alternativa samozřejmě neznamená, že je omluvou pro jeho přílišnou konzumaci.

Cuketové plátky místo těstovin

Těstoviny jsou bohaté na sacharidy, podporují přibývání na váze a nesprávné trávení. Také mohou způsobovat plynatost a nadýmání. Jejich výbornou alternativou jsou cuketové plátky. Použijte škrabku, abyste docílili opravdu tenkých plátků a poté uvařte či opečte. Používejte jako běžné těstoviny.

90 % hořká čokoláda místo mléčné

Konzumace super hořké čokolády místo mléčné snižuje příjem sacharidů na polovinu. Kromě toho také poskytuje zásobu antioxidantů, železa a hořčíku.

Žampiony místo masa do hamburgerů

Šťavnaté a zdravé hamburgery připravíte jednoduše. Ugrilujte dva velké žampionové klobouky (nebo jiné houby) v troubě do měkka a poté dejte do hamburgeru se všemi dalšími ingrediencemi. Tato alternativa masového hamburgeru obsahuje mnohem menší množství sacharidů.