Bazalka pravá je v našich končinách poměrně populární bylinou. Nejenže hezky vypadá, krásně voní a využíváme ji hlavně v kuchyni, zároveň však i léčí.

Její účinky uctívali již dávno, např. v Egyptě ji dávali do hrobek faraonů, Římané ji zase nazývali kouzelnice lásky, neboť po jejím požití se prý dotyční dostali do pohody a získali chuť na sex…

Bazalka je dnes běžně u nás k dostání, mnozí si ji vypěstují sami nebo si rostlinku koupí, a tak nechybí na okně každé dobré hospodyně.

Jedině čerstvou…

Ano je to tak! Pokud si chcete bazalku vychutnat tzv. plnými doušky, pak jedině čerstvou, kdy její lístky přidáte do pokrmů, ale nevařit, ztrácí tím veškeré kouzlo a živiny. Můžete ji jíst i samotnou. Prodává se i sušená, nebo si ji můžete usušit sami, ale to už prostě není ono.

Jestliže chcete bazalku skladovat na horší časy, tak jedině zmrazenou, kdy lístky vložíte do igelitového sáčku a rychle zamrazíte. Lístky sice ztmavnou, ale chuťově zůstává velmi dobrá.

Léčivé účinky 

U bazalky v první řadě myslíme na kuchyň a její přínos v této oblasti. Jenže bazalka má především léčivé účinky. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, tvorbu mateřského mléka, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení, působí na dýchací cesty, zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a má údajně afrodiziakální účinky. Uvolňuje jakékoli křeče, především trávící, ale i při kašli, pomáhá při tuberkulóze a pozor – zvyšuje krevní tlak.

Bazalka v kuchyni

Bazalka se přidává do polévek, těstovin, salátů, pizzy, hodí se k rybám atd. Esence této rostliny jsou velmi jemné a těkavé, proto, jak jsme již psali, vyhněte se ji vařit, neboť při něm tyto esence vyprchají. Proto ji čerstvou vmíchejte do jídla až když je uvařené.

Ideální je spojení bazalky s rajčetem a s mozzarelou, kdy vše zakapete olivovým olejem. Svému tělu tak nemůžete dopřát nic lepšího, je to super svačina či večeře, která má navíc protirakovinné účinky.

Bazalkový olej – do 1 litru kvalitního olivového oleje přidejte hrst čerstvých lístků bazalky a nechte 14 dní v chladu uležet. Získáte úžasný doplněk k pokrmům.