Vzpomínáte na noci, kdy jste mohli spát minimálně osm hodin a po ránu se probudili krásně odpočatí, ale s nateklýma očima?

Jaký je důvod? Možná je lepší se podívat na příčinu, než každý den používat tuny korektoru.

Hlavní příčinou oteklých očí je zadržování tekutin, které je časté a většinou neškodné. Nicméně, oteklé oči mohou mít také hlubší důvody. Dobrou zprávou je, že čím bdělejší budeme k tomu, co nám naše tělo říká, tím více můžeme udělat, abychom negativním následkům zabránili.

Zajímavé informace vám také poskytne magazín krásy.

Zde je několik možných příčin oteklých očí:

Příliš mnoho sodíku

Jak uvádí Medical News Today, příliš mnoho soli v našem těle způsobuje otoky. Abychom tento problém urovnali, musíme příjem soli omezit a dbát na dostatečný přísun tekutin. Pokud budete mít hodně sodíku a ne dostatek vody, vaše tělo bude zadržovat přebytečné tekutiny, aby zabránilo dehydrataci, což má za následek oteklé oči. Většina sodíku pochází ze zpracovaných potravin, jako je jídlo do mikrovlnky, ale také chléb, slanina či různé nápoje. Čím méně jsou potraviny, které jíme, uměle zpracované, tím nižší obsah sodíku mají. Podle Centra pro prevenci a kontrolu nemocí je vysoké procento sodíku v potravinářských výrobcích, jako je pizza, pečivo, drůbež, polévky, sýry apod. Buďte tedy opatrní a ujistěte se, že si vybíráte ty správné potraviny. Také pijte dostatek vody.

Nedostatek bílkovin

Podle Harvard Medical School nedostatek bílkovin v krvi, který může být způsoben podvýživou, onemocněním ledvin či jater, způsobuje otoky v našem těle. To je způsobeno nízkou hladinou proteinu albuminu v krvi, který udržuje tekutinu v cévách. Ujistěte se tedy, že budete jíst zdravou stravu, aby vaše tělo mohlo produkovat tolik albuminu, kolik potřebuje.

Špatná funkce ledvin

Otoky očí, a to zejména v ranních hodinách, mohou být příznakem onemocnění ledvin. Jak špatná funkce ledvin ovlivní vaše oči? Podle Medical News Today je to proto, že ledviny pravděpodobně nedostatečně odstraňují sodík z krve, což může způsobit (jak bylo uvedeno výše) otok.

Podle National Kidney Foundation patří mezi další příznaky chronického onemocnění ledvin nevolnost, pocit únavy, zvracení, oteklé nohy a kotníky, nechutenství, svědění kůže, bolesti v zádech a při močení. Takže pokud máte některé z těchto příznaků, navštivte raději lékaře.

Příliš mnoho sacharidů

Studie European National Institute of Health ukázala, že vysoký příjem sacharidů má za následek vyšší sekreci inzulínu a zadržování sodíku. A čím více sodíku je v těle, tím více vody zadržuje. American Heart Associety doporučuje příjem co nejpřirozenějších sacharidů, například z brambor namísto chleba.