„Bodlák“, který nevábně jen vypadá, ale jinak je benedikt lékařský pro člověka velmi prospěšnou rostlinou. Z rostliny sbíráme listy, který mají antivirové účinky a podávají se formou čaje, odvaru či šťávy.

O rostlině

U nás se benedikt příliš nevyskytuje, ale můžete si ho ze semen vypěstovat na zahradě. Ostnaté listy se sbírají v rukavicích, abychom si nepopíchali ruce. Při sušení je nutné dávat pozor, abychom nevdechovali rozprášenou bylinu, neboť dráždí sliznici.

Už ve středověku používali prášek z bylin proti nádorům, když jej sypali na rány. Dnes je benedikt považovaný za jednu z nejúčinnějších bylin v léčbě všech druhů rakoviny.

Léčebné účinky

Benedikt posiluje srdce a cévy, pomáhá při bolestech trávicího traktu, žaludku, žlučníku, při revmatismu a dně, zvyšuje vylučování kyseliny močové, pomáhá léčit bércové vředy, kožní záněty a ekzémy, pásové opary, brucelózu, posiluje organismus, má protinádorové účinky, třeba při léčbě rakoviny prsu.

Vzhledem ke svým antivirovým účinkům je vhodné používat silný odvar z benediktu k omývání bolavých míst při pásovém oparu. Šťávu z benediktu lze přikládat na rány například po operaci rakoviny prsu.

Pozor na předávkování, může dojít k nevolnosti, zvracení a podráždění ledvin. Nedoporučuje se těhotným ženám.

Nálev – 1 polévková lžíce benediktu na 1/4 l vody, louhujeme 2 minuty, pijí se 2 šálky denně.

Čaj – 3 lžičky drceného benediktu přelijeme 1/4 l vařící vody a 10 minut louhujeme v přikryté nádobě. Pijeme jeden šálek denně.

Kořen benediktu lékařského se přidává do některých likérů a vín, kterým dodává hořkou chuť.