Stres patří mezi nejčastěji používaná slova i mezi nejčastější problémy, kterým musíme čelit. Nadbytek stresu s sebou přináší napětí, úzkost, deprese, které obvykle řešíme pomocí různých léků. Než si půjdete pro psychofarmaka, vyzkoušejte bylinky, které vám pomohou zvládnout tyto nepříjemné stavy bez vedlejších účinků. Podívejme se na 5 nejlepších bylinek pro naše nervy.

  1. Levandule (Lavandula angustifolia)

levandule

Levandule je symbolem relaxace, její příjemná vůně dokáže provonět místnost a zahnat stres, úzkost i strach. Tato bylinka s typickou aromatickou vůní se může stát dobrou přirozenou náhradou některých léků proti úzkosti. Výsledky vědeckých studií odhalily schopnost levandule pomoci lidem trpícím úzkostnými poruchami stejně, jako léky proti úzkosti.

Příjemná vůně levandule podporuje uvolnění a snižuje produkci hormonu kortizolu, zodpovědného za stres. Navíc působí jako mírné sedativum, což usnadňuje usnutí.

Levandule se používá ve formě malých pytlíčků, naplněných levandulí, ve formě oleje i jako součást mýdel, pleťových vod a dalších kosmetických přípravků Velké oblibě se těší levandulový olej, který využívá v aromaterapii jako léčivá koupel i jako léčivá masáž.

Depresi a úzkost rovněž zažene inhalace dvou až čtyř kapek levandulového oleje, přidaného do dvou až tří šálků vařící vody.

2. Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)  a heřmánek římský (Chamaemelum nobile)

Obě tyto odrůdy heřmánku jsou velice oblíbené a hojně využívané v přírodní medicíně. Používaly se již ve starověku jako prostředek na uklidnění nervů, zmírnění žaludečních potíží i na zmírnění bolesti svalů.

Heřmánek je šetrná bylinka s jemnou a příjemnou vůní, kterou můžeme bez obav dávat i velmi malým dětem. Heřmánek zajistí klidný spánek nejen těm nejmenším, může se stát cenným pomocníkem proti nespavosti i nám, dospělým. Heřmánkový čaj nás uvolní, zklidní, zbaví nás úzkosti a pomůže nám usnout.

Z heřmánku si můžeme připravit chutný čaj s uklidňujícími účinky. Stejně prospěšný je heřmánkový olej, který se používá k inhalaci nebo k přípravě relaxační koupele.

  1. Meduňka (Melissa officinalis)
meduňka lékařská

Meduňka je známá od středověku jako přírodní lék na uklidnění a zahnání nespavosti. Tato bylinka si dokáže poradit s úzkostí, nervozitou i neklidem. Její působení spočívá v postupném zklidnění, uvolnění a podpoře kvalitního spánku.

Podle některých vědců již 600 mg meduňky nás uklidní a pomůže nám zvládnout stres. Její pravidelné užívání zvýší odolnost vůči stresu.

Meduňku lze používat ve formě krémů, nejúčinnější je však ve formě čaje. Stačí dát jednu čajovou lžičku meduňky do hrnku, zalít vroucí vodou a pít několikrát denně.

4. Mučenka (Passiflora incarnata)

Domovem mučenky je jih USA, Jižní a Střední Amerika, kde se používá jako bylinka i jako ovoce. U nás je známá především jako přírodní sedativum a prostředek proti úzkosti a nespavosti. Jedná se o popínavou trvalku, které se daří v tropických a subtropických oblastech.

mučenka

Název mučenka získala od španělských misionářů, kterým závity jejích květů připomínaly trnovou korunu. Tato nevšední bylinka je silným uklidňujícím prostředkem i antioxidantem.

Disponuje velkou schopností rychle zahnat stres, uklidnit nás a navodit příjemný spánek. Tato její schopnost je srovnatelná s léky proti úzkosti. Kromě schopnosti působit jako silné sedativum nám dokáže ulevit i od křečí.

Poruchy spánku, neklid, stres, napětí, úzkost – to jsou potíže, se kterými si výborně poradí mučenka. Rovněž se osvědčila jako přírodní prostředek proti neuralgii a tachykardii psychického původu.

Mučenka nám na rozdíl od léků nezpůsobí závislost, trávicí potíže ani jiné nepříjemné vedlejší účinky. Její schopnost zahnat úzkost spočívá v obsahu chemické látky nazývané GABA, která léčí fyzické příznaky úzkosti i úzkost samotnou.

Mučenku lze používat ve formě tinktur a výtažků, avšak nejjednodušší způsob je užívat jí ve formě čaje. Stačí zalít jednu čajovou lžičku mučenky šálkem vroucí vody, nechat 10 minut louhovat, přecedit, a čaj je připraven.

Pokud trpíte úzkostí, nebo neklidem, pijte o třikrát až čtyřikrát denně. Chcete-li využít čaj z mučenky jako prostředek proti nespavosti, vypijte před spaním jeden šálek čaje.

5. Bazalka posvátná (Ocimum tenuiflorum)

Bazalka posvátná nemá nic společného s bazalkou, používanou jako koření. Předností bazalky posvátné nejsou její chuťové vlastnosti, nýbrž její silné léčivé účinky. Je přírodním lékem proti bolestem břicha a kloubů, na hojení ran i na uklidnění nervů a zahnání úzkosti.

Bazalka posvátná je velice účinným přírodním lékem proti bolesti i proti úzkosti. Tato bylinka dokáže nejen zahnat stres, dokáže nás rovněž zbavit nepříjemných příznaků stresu, jako je nespavost, chronická únava a poruchy paměti. Navíc působí jako silný adaptogen, který zvyšuje naši odolnost vůči stresu a úzkosti.

Její vynikající schopnosti oceňuje ajurvéda, která jí nazývá „královnou bylin“ a „Tulsi“, což znamená „Jedinečná“, „Nesrovnatelná“. Příznivé účinky bazalky posvátné se neomezují pouze na psychiku, rovněž příznivě působí na náš endokrinní systém, imunitní systém, kardiovaskulární a trávicí systém.

Dokonce pomáhá i při hojení ran a některých kožních problémech.

Bazalka posvátná nám může posloužit jako relaxační koupel i jako čaj. Stačí zalít několik listů bazalky posvátné vroucí vodou a čaj je hotový.