Únik moči je problém, který trápí velké množství lidí a ačkoliv se o něm příliš nemluví, neměl by se zanedbávat. Stejně jako většina zdravotních potíží, i tato se dá léčit, a proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve.

Ještě než se léčba zahájí, je vhodné zjistit, jaký typ inkontinence dotyčný člověk má. Jedině tak může být léčba při inkontinenci účinná.

Prvním člověkem, který by se o vašem problému měl dozvědět, je váš lékař, který by vás měl doporučit na urologii. K úniku moči dochází v různých situacích a rozlišujeme ji na stresovou a urgentní. Zatímco spouštěčem stresové inkontinence je nejčastěji námaha či kašel nebo smích, urgentní inkontinenci způsobuje náhlé a nekontrolovatelné stahování svaloviny v oblasti močového měchýře. Oba případy jsou nepříjemné, ale dají se vyléčit.

Léčba

Základním kamenem úspěšné léčby je cvičení svalů pánevního dna, které je účinné především u lehké inkotinence. Urgentní inkontinence obvykle vyžaduje i požívání vhodných léků a elektrostimulaci. Když probíhá léčba inkontinence, jsou skvělým pomocníkem inkontinentní pomůcky. Inkontinence u mužů a žen se trochu liší a její léčbu si popíšeme níže.

Kroky léčení inkontinence u žen

  • cvičení svalstva pánevního dna – cviky jsou jednoduché a pacient je může provádět denně doma
  • léky – tlumí stahy přecitlivělého tzv. hyperaktivního měchýře a snižují tak frekvenci močení během dne i v noci
  • operace – vhodná je především u stresové inkontinence. Jejím cílem je zlepšit umístění měchýře v malé pánvi a zajistit mu podporu pomocí podpůrných pásků, které zabraňují posunu měchýře směrem dolů
  • elektrostimulace posiluje svalstvo pánevního dna. Je vhodná v kombinaci s cvičením nebo jako podpůrná léčba před operací
  • inkontinentní pomůcky – především jsou to speciální savé pomůcky (vložky, pleny či plenkové kalhotky). Absorbují moč a pohlcují zápach, takže se pacient může pohybovat ve společnosti a konat běžné aktivity.

Inkontinence u mužů

Inkontinence u mužů je problém, který se dá řešit. Únikem moči se potýká každý čtvrtý muž po čtyřicítce. Nejčastější je urgentní typ a odkapávání po vymočení. Dalším typem je přetékání při plném močovém měchýři, které bývá způsobeno zvětšenou prostatou.

Jednou z hlavních příčin urgentního typu je, když jsou svaly svěrače příliš aktivní a způsobují nedobrovolné kontrakce.

Stresová inkontinence je způsobována namáháním močového měchýře například při kašli, kýchání nebo smíchu. Svaly svěrače jsou příliš oslabené, aby mohly udržet moč. Tento typ postihuje většinou ženy, ovšem objevuje se také přibližně u 1% mužů, a to po operaci prostaty.

Jak situaci zlepšit

Například lze procvičovat svaly pánevního dna a změnit stravovací návyky. Nejlepším způsobem je konzultovat problém s urologem, s jehož pomocí najdete pro sebe nejvhodnější řešení.