Tělo potřebuje mnoho různých vitamínů a minerálů. Mnoho lidí je do těla dodává pomocí různých doplňků stravy, což rozhodně není nijak optimální, ani dobrá cesta. Lepší je zvolit tu přírodní, kdy dané látky tělu dodáváte přímo z jídla.

Co doporučujeme? Vyzkoušejte zdravé brambory neboli batáty. Jde o zajímavou přílohu, která se na tuzemské jídelní stoly dostává stále častěji. A není se čemu divit.

Jak batáty vypadají?

Pokud nevíte, o čem mluvíme, není nic jednoduššího, než se podívat na jejich charakteristiku. Kompletní popis najdete na webu Bataty.cz. My budeme jenom okrajoví a tak zmíníme, že se jedná o alternativu brambor, které mají načervenalou barvu. Také vás zaujmou tím, že jejich chuť je lehce nasládlá. Rozhodně se tím ale nenechte odradit, jelikož jako příloha jsou dobrou volbou. A jak nyní zjistíte, tak i volbou zdravou.

Co obsahují?

Nyní už k tomu nejdůležitějšímu. Pokud se podíváte na jejich obsah, můžete zjistit, že patří mezi nejvýživnější zeleninu vůbec. Jako první musíme zmínit dvojici vitamínů, a to jak známý vitamin C, tak je to i ten s označením B 6. Dále je to také jeden z velmi důležitých minerálů, a to draslík, který umí předcházet mnoha chorobám. Ani tím nekončíme, a tak dodáme ještě krátký výčet dalších látek:

  • Betakaroten
  • Nerozpustná vláknina
  • Rostlinné steroly

Příprava je jednoduchá

Jak vidíte, mluvíme o zelenině, která je nejenom chutná, ale je také velmi zdravá. Pokud nad nimi přemýšlíte, rozhodně potěší i celková nenáročnost přípravy. Ani z té nemějte obavu. Pohlížet na ně můžete stejně, jako je tomu v případě klasických bramborů. Můžete je standardně vařit, můžete z nich připravit i kaši, stejně jako není problém jejich pečení v troubě, nebo třeba opečení na pánvi. Zde ale už pozor na obsah oleje, čímž ze zdravého jídla rázem děláte jídlo nezdravé, plné špatných tuků.