Mít v dnešní době bylinky se opravdu vyplatí. Jsou skvělým pomocníkem v kuchyni, při nachlazení, nebo je klidně můžeme použít při relaxační koupeli či jako olej do aromalamp. Vypěstujte si i vy bylinky a mějte tak stále po ruce čerstvé vitaminy od jara až do podzimu.

Všechny bylinky jsou „slunomilky“, vybírejte jim proto místo, kde si slunka užijí. Nemáte-li zahrádku a chcete bylinky pěstovat v truhlících na balkoně, není v tom žádný problém. Velmi snadno si v domácích podmínkách můžete vypěstovat majoránku. Je to teplomilná bylina, sklízí se několikrát do roka těsně před květem nebo v počátku květu. Seřezávejte ji asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví, vydrží na záhonech do zámrazu. Výborná je taktéž meduňka, je mrazuvzdorná, můžete ji na záhonech pěstovat jako trvalku. Její typickou citronově medovou vůní přidáváme do zmrzlin, pudinků, nápojů, do majonézy nebo kysaného zelí.

Milujete pizzu či těstoviny s bazalkou? Je stále více oblíbená, její výtečná chuť se objevuje v salátech a omáčkách. Ke konzumaci se bazalka sklízí řezem několikrát do roka v počátku kvetení.

A co pažitka a petrželka? Obě bylinky se pěstují pro sklizeň listů. Pažitku můžete pěstovat jako trvalku – je plně mrazuvzdorná. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny, obsažené v listech.