Dokonce i doma si můžete sami připravovat čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Tímto způsobem získáte z těchto plodin to nejlepší, co v nich je. Konzumování ovoce a zeleniny v syrovém stavu dodává tělu vitamíny, minerální látky, enzymy a vlákninu.

Například do několika sklenic čerstvého džusu vtěsnáte maximální množství živin z množství ovoce a zeleniny, které byste nikdy během jednoho dne nemohli sníst. Čerstvé šťávy dodají tělu enzymy napomáhající trávení, které by se tepelnou úpravou zeleniny zničily.

Šnekové odšťavňovače

Tyto přístroje jsou univerzálními pomocníky, kteří vám s ošťavňováním snadno pomohou. Mají jednu hřídel, kterou je šroubový šnek, který při otáčení pomalu tlačí suroviny přes sítko do přistavené nádobky. Stupeň hrubosti lze nastavit pomocí střídání sítek. Šnekový odšťavňovač pracuje sice pomalu, ale šetrně a poradí si s většinou druhá ovoce a zeleniny. Vyrobená šťáva má vysokou kvalitu.

Výhodou šnekového odšťavňovače je nízká hlučnost a snadné čištění. Podle umístění mlecího šneku se tyto přístroje dělí na horizontální a vertikální. Jejich univerálnost spočívá v tom, že s jejich pomocí lze připravit nejen šťávu, ale také například pyré, přesnídávky, sorbety nebo zmrzliny.
Dokonce zvládnou i přípravu domácích těstovin nebo mletí obilí.

Smoothie mixéry

Smoothie jsou koktejly z ovoce nebo zeleniny. Jsou zdravé, lehké, osvěžující a mohou i zasytit. Každému chutná něco jiného, ale pokud chcete poradit skutečně zdravé smoothie, připravte si je třeba z červené řepy nebo špenátu. Získáte tak koncentrát s obrovským obsahem vitamínů a živin. K jejich přípravě můžete využít smoothie mixéry. Ovocné a zeleninové koktejly se v nich připravují rychle a jednoduše. Na trhu je několik typů smoothie mixérů od různých výrobců, z nichž jsou nejznámější Sencor, Vitamix a Catler. Liší se od sebe velikostí nádoby, několika stupňovou regulací chodu, nožovým systémem a pochopitelně i cenou.