Duševní hygiena je nauka o ochraně a upevňování duševního zdraví. Jejím úkolem je mimo jiné zlepšovat psychickou odolnost člověka vůči různým škodlivým vlivům. Laicky řečeno – zvládnout běžný života chod v duševní pohodě a bez antidepresiv. Což není v dnešní době vůbec snadné. Málokdo z nás dokáže ustát hektické tempo dnešní doby. Málokdo z nás odolá tlaku, který je na nás vyvíjen. Cítíme se přetížení, unavení, nemůžeme spát. Bereme prášky na spaní, ráno polykáme zase něco „co nás nakopne.“

Rady odborníků

Xkrát jsme slyšeli rady odborníků, jak je pro duševní zdraví důležité spát minimálně sedm hodin, sportovat a věnovat se svým zálibám. Ale kde na to všechno má člověk vzít čas?

Existuje spousta méně či více odborných publikací, jak zvládat stres, jak si zorganizovat život, jak najít sám sebe, ale kde brát čas na to je číst? Nedělala jsem sociologický průzkum, ale dost početný vzorek lidí kolem mě už bývá večer tak unaven, že jen pohled na elasťáky do posilovny je vyčerpá ještě víc. Povětšinou jsou schopni akorát klimbat u televize, pak se proberou, jdou do postele, kde zase spát nemůžou a vztekle se převalují do chvíle, než si vezmou prášek na spaní. A tak se pohybují v tomto bludném kruhu, z něhož cesta ven je přetěžká.

Tipy z vlastní praxe

Pokud vás zajímá duševní hygiena, pojďme si říci některé tipy, jak si udržet duševní zdraví, které vychází z čisté praxe – z mého života. Pořídila jsem si manžela, tři děti, dva psy, dcera mi k tomu přihodila vnuka, chodím do práce, píšu, mám rodiče, kamarádky, se kterými chci trávit čas. Jsem klasický prototyp člověka dnešní doby. A pár let jsem žila ve faktickém stresu, ve snaze zvládat všechno co nejlépe. Což se pochopitelně odrazilo na mém fyzickém zdraví. Až když jsem se probrala z narkózy po operaci, řekla jsem si: „Dost.“

Rad a tipů, jak si udržet duševní zdraví, je nepřeberně. Za nejdůležitější ale považuji tyto dvě:

pořádně se vyspat a udělat si každý den radost. Kolikrát jsem šla spát až v 1, ve 2 ráno, až „bylo vše hotovo.“ Nemá to smysl. Nezvládla jsem to pořádně a druhý den neudělala téměř nic. Každý má jinou potřebu spánku, mě se nejvíce osvědčilo chodit spát kolem 23 hodiny ,v 6 se probouzím i bez budíku a jsem schopna normálně fungovat.

Udělat si radost neznamená, že každý den vytavíte čtyři stovky za nový svetřík. Těch možností potěšit svou duši je milion a nemusíte vás to stát ani korunu. Určitě vás napadne, co potěší vás – rozhovor s člověkem, kterého máte rádi, dobrá káva, pohled na zasněženou krajinu, nebo rozkvetlé květiny. Dobrý film. Obejmutí milovaným člověkem. Vůně svíčky. Teplá koupel. Procházka lesem. Pletení šály. Natírání plotu. Cokoliv! Jen si musíte naučit se „zastavit“ a tu radost vnímat, nechat ji sebou projít a vychutnat si ji.

Hýbejte se

Osvědčený recept na pozitivní myšlení je zaručeně pohyb. Ano, i já jsem prošla fází, kdy jsem dvakrát do týdne cvičila v posilovně. Bavilo mě to, šla jsem domů s lepší náladou, ale zabralo mi to dost času. Chodila jsem běhat, cvičila jógu. To všechno pomáhá, každá forma pohybu vám vyplaví hormony dobré nálady a z toho se samozřejmě raduje váš mozek i tělo. Ale nemusíte jezdit půl hodiny do posilovny, platit si drahé lekce nejnovějšího cvičebního hitu. Zvolte si takovou pohybovou aktivitu, která vám nejvíce vyhovuje, je nejméně náročná na váš čas a nejméně zatíží vaší peněženku. I kdyby to bylo „jen“ cvičení na youtubku, podle kterého si tělo protáhnete doma, nebo svižná dvacetiminutová procházka. Chce to jen překonat pocit po návratu z práce, že jste tak unavení, že už nemáte na nic sílu. Uvidíte, že pohyb vás probere, povzbudí a naladí mnohem lépe než káva. Ti co pracují manuálně nebo jsou celý den na nohou, by měli alespoň svaly protáhnout, uvolnit.

Duševní hygiena a stres

Další rada, kterou často slyšíme zní: „vyvarujte se stresu.“ To je stejné, jako by nás nabádali, abychom nedýchali výfukové zplodiny z aut. Stresu se prostě nikdo nevyhne. Ale opět záleží na nás, nakolik si negativní prožitky necháme vstupovat do života. Jistě, starosti v zaměstnání, s dětmi, apod. nelze eliminovat, ale proč vstřebávat každý den špatné zprávy? Doby, kdy jsem každý den sledovala dvoje televizní zprávy a vypínala je lehce zdecimovaná záplavou informací o katastrofách a neštěstích, jsou dávno pryč. Neuzavírám se před informacemi o dění ve světě, ale sleduji je v rozumné míře. Rozhodně se nám bude večer usínat klidněji po přečtení pár stránek dobré knihy.

duševní hygiena a stres

A co práce?

Další významným stresovým faktorem v našich životech se mohou stát naši kolegové kolegyně v zaměstnání. A tím nemyslím jen šéfy. Přátele si člověk vybírá, ale koho vedle vás posadí do kanceláře, nebo do pokladny, neovlivníte. Sedět 8 hodin vedle člověka, který dští oheň a síru, z něhož čiší špatná nálada, jako ze žřídele horkého pramene, je psychicky náročné. Zažila jsem to na vlastní kůži a již po třech hodinách vzdychání, stěžování a naříkání mé kolegyně jsem cítila zřetelné příznaky stresu – stažený žaludek, bolest hlavy, zaťaté čelisti. Stálo mě velké úsilí se „distancovat“ od jejich problémů, ale dokázala jsem to. Někdo moudrý řekl: „Neřešte problémy druhých.“ A měl velkou pravdu. Neznamená to odmítnout pomoc, když někdo potřebuje. Ale nenechte se negativně ovlivnit tím, co sami neovlivníte. Můžete navrhnout řešení, nebo říci, nevím, jak ti pomoci, ale to je tak vše.

A samozřejmě může nastat v životě člověka doba, kdy žije v dlouhodobém silném stresu. Neštěstí v rodině, ztráta partnera, vážná nemoc. Tehdy nám asi meditace a relaxace úplně nepomohou, nebo jen na chvíli. Pak je na místě navštívit psychologa, psychiatra, nebo alespoň najít někoho, kdo něco podobného prožíval a s nímž můžete své pocity sdílet. Důležité je se svým trápením neuzavírat před světem.

Jak jsem říkala, vyvarovat se stresu je nesmírně těžké. Duši a mozek si nemůžete umýt mýdlem ve sprše. Ale je na nás, jak moc si je necháme zašpinit. Duševní hygiena je důležitá. Spěte, kdy máte, bděte, kdy je potřeba, cvičte, meditujte, zdravě se stravujte, radujte se z maličkostí. Žijte s čistou hlavou a duší.!