Kdo z nás by nechtěl, aby mu tělo fungovalo „jako za mlada“, i když roky přibývají. Jsme zahrnováni spoustou informací, jak si udržet zdraví, vitalitu, mladistvý vzhled. Nejrůznější vitamínové a jiné výživové doplňky, kosmetika, masáže.

Pojďme si dnes říct o prostředku, který nám nezruinuje peněženku, je snadno dostupný a jeho využití je variabilní. Jeho zázračné účiny využívají ve východní medicíně již po staletí. V zahraničí je běžně využíván, u nás se o něm začíná mluvit. V sankrtu se mu říká „Zlatá bohyně“, oficiální název zní. kurkuma.

Kde se kurkuma vzala

Kurkumovník je rostlina, která je příbuzná zázvoru. Pochází z jižních lesů Asie a její cílené pěstování se rychle rozšířilo. Čína, Indie, Srí Lanka, Peru, Jamajka, tam všude účinků tohoto koření využívají. Nejznámější je kurkuma ve formě žlutého prášku, který je již finálním procesem zpracování, kdy se oddenky kurkumy vaří, několik hodin suší a pak jsou pomlety. Nejdůležitější součástí kurkumy je kurkumin. Ten, kromě jiného, v sobě obsahuje vitamíny B, C a E a především antioxidanty, prvky zpomalující stárnutí. Rovněž má protizánětlivé účinky. Detoxikuje organizmus, zlepšuje funkci jater. Podporuje trávení i metabolismus.

Ne, to není všechno. Kurkuma svým složením snižuje cholesterol, chrání srdce i cévy, je prevencí proti rakovině, právě zmíněné antioxidanty mají schopnost vázat na sebe volné radikály a ty jsou, zjednodušeně řečeno startovacím prvkem při vzniku rakovinových buněk. Podle nejnovějších výzkumů je tedy kurkuma „malý zázrak.“

Využití kurkumy

Jak tedy „Zlatou bohyni“ využívat? Nejčastější a nejjednodušší je její využití v kuchyni. Jako koření je neoddělitelnou součástí především indické, vietnamské, thajské kuchyně. Ale nemusíme kvůli tomu hledat recepty na indická jídla, nebo jiná exotická jídla. Já kurkumu klidně přidám do polévky z hlívy ústřičné, nebo i do obyčejné bramboračky. Polévka získá mírně exotickou chuť, a když to nepřeženete, děti ji snědí, aniž si něčeho všimnou. Okořením jí masovou směs i pečené kuře. Fantazii se tedy meze nekladou. Jen buďte opatrní, prášek má silné barvící účinky, a když se vám omylem vysype třeba na kuchyňskou linku, zbarví ji dožluta mnohem rychleji, než se vám pak barvu podaří vymýt.

Recept na zdravý „koktejl“

Chcete-li „nastartovat“ svůj metabolismus, mám vyzkoušený tento recept : kurkumu smíchejte s cayenským pepřem a skořicí a vmíchejte do vody s citrónem, nebo džusu. Pokaždé, když si tento „koktejl“ ráno vypiju, mé zažívání jede na plné obrátky. Žádné nadýmaní, pocity těžkosti, metabolismus pracuje jako elektrárna –naplno a bezchybně. Ale zase pozor – nepřežeňte to – stačí jen čtvrtinka kávové lžičky do větší sklenice, jinak si nenastartujete metabolismus, ale vypálíte hrdlo. Rovněž doporučuji směs si uschovat na bezpečné místo, aby si jím vaši blízcí, stejně jako můj manžel, neposypali palačinky v domnění, že je to skořice.

Recept z ajurvédské medicíny

Zklidňující a relaxační účinky má recept, který pochází z ajurvédské medicíny. Dva šálky mléka přiveďte k varu, přidejte lžičku kurkumy a promíchejte. Nechtee trochu vychladnout a přidejte lžičku skořice, kokosového oleje, med, špetku zázvoru a chcete-li pepře. Ideální je vypít si nápoj před spaním, při svíčkách a příjemné hudbě. A pak usnout a nechat na své tělo působit antiseptické a antibakteriální látky, které výrazně pomohou při regeneraci našich vnitřních orgánů. A jak známo, stav našich vnitřních orgánů se odráží na stavu naší pleti i naší psychice.

Nemáte-li rádi mléko, podobných účinků lze dosáhnout i čajem z kurkumy. Ten můžete pít ráno i večer, s podobnými ingrediencemi jako u mléka. Ale opět se fantazii meze nekladou –můžete přidat citrón, pomeranč, podle své chuti.

Vnější použití kurkumy

Kurkumu lze použít i „zvnějšku.“ I tady se projeví její antiseptické – čístící účinky. Pleťové masky na akné a nečistou pleť, (případně drobné jizyy)z kurkumy, skořice a gelu

z aloe vera jsou osvědčené a pomáhají. K prosvětlení a zjasnění pleti používejte masku z kurkumy a citrónové, nebo limetkové šťávy. A k vyhlazení vrásek, uchování mladistvé pokožky aplikujte podmáslí smíchané se žlutým práškem.

A perlička – kurkuma s jedlou sodou, nebo křemelinou bělí zuby.

Pro ty, kteří vážně nemají čas a nechtějí nic míchat, mísit a kořenit, mám dobrou zprávu. Kurkumu lze užívat i formě tablet, nebo jiných výživových doplňků.

Rovněž se vyrábí kurkumový bio olej, který zvláční a vyživí suchou pokožku, můžete ho použít na celé tělo i do koupele.

Jako všechno na světě má užívání kurkumy i druhou stranu mince. Dlouhodobé pravidelné užívání kurkumy by nám mohlo i škodit. Opatrní by měli být především ti, kteří mají problémy se žlučníkem, srážlivostí krve, léčí se s diabetes, mají hormonální problémy a samozřejmě těhotné ženy.

„Všeho s mírou,“ říkávala moje babička a platí to i pro užívání kurkumy.