Slovo psychowalkman mi kolem uší prošumělo již před pár lety v souvislosti s výukou cizích jazyků. Někdo mi tehdy tvrdil, že si dám sluchátka do uší, pustím cosi z kouzelné krabičky a za pár dní budu umět výborně anglicky. Vzhledem k tomu, že jsem se učila angličtinu devět let a dodnes ze sebe nedostanu téměř slovo, když na mě promluví anglicky mluvící bytost, docela mě tehdy ten zázrak zaujal. Ale nějak se mi tehdy nepodařilo se k němu reálně dostat a časem jsem, pečlivě se vystříhajíc situacím, kdy bych měla promluvit cizím jazykem na kouzelnou krabičku zapomněla.

Nejen odstranění únavy!

O to větší bylo moje překvapení, když jsem nedávno narazila na článek, kde onen zázrak zmiňovali. A to nejen v souvislosti s výukou cizích jazyků. Jak autor článku uvádí, psychowalkman funguje i jako odbourávač stresu, úzkostí, depresí. Dokáže pomoci s únavou. Odstraňuje nespavost. Zvyšuje výkonnost mozku a jeho kreativitu. Již žádná sezení u psychologů, žádná sedativa, antidepresiva, nebo hypnotika? Zázrak?! Zasurfovala jsem po rozlehlých vlnách internetu a nalezla pár zajímavých informací o kouzelné krabičce zvané psychowalkman, se kterými bych se s vámi ráda podělila.

Jak to funguje ?

Celé to funguje na „bázi využívání schopnosti lidského mozku přizpůsobovat svoji bioelektrickou aktivitu předávaným frekvencím zrakových nebo sluchových impulsů a měnit lidské chovaní.“ Jednodušeji- v mozku neustále probíhají drobné elektrické výboje o určité frekvenci- rychlosti kmitání. Přitom každé frekvenci odpovídá daný duševní a fyzický stav.Ve  spánku probíhá pomalá frekvence, při stresu a vypětí logicky frekvence rychlá. Tyto poznatky byly využívány lidstvem již v pradávných dobách, kdy si naši předci „ladili“ mozkové frekvence rytmickou hrou na buben, nebo dlouhým hleděním do plamenů ohně. V dnešní době většina z nás nemá čas ani příležitost relaxovat pohledem do ohně. Tehdy můžeme sáhnout po  AVS-audiovizuálním stimulačním přístroji-tedy psychowalkmanu. Údajně ho používá stále více lidí. Využívají ho i odborníci – psychologové, psychoterapeuti.

Zní to logicky. Na přístroji si naladíte příslušné frekevenční vlny- at´ už chcete relaxovat, nebo zvýšit aktivitu mozku, nebo usnout. Nedílnou součástí AVS přístroje jsou brýle, které vysílají jemné pulsující světlo a jsou rovněž nosiči frekvence a doplňují stimulaci zvuků. Ovládání přístroje je jednoduché a zvládnou ho i techničtí antitalenti. Přístroj můžete využívat dlouhodobě, ale není návykový. Nemá vedlejší účinky.

Jaké jsou nevýhody ?

Samozřejmě všechno má své „ale.“ To v tomto případě vidím především ve finanční náročnosti. Cena nejlevnějšího psychowalkmanu se pohybuje průměrně kolem 3 500 Kč. Pro  někoho třetina platu. A samozřejmě tu nejlepší kvalitu lze pořídit i za 30 000. Pro jiného také třetina platu. A zdánlivou nevýhodou může být časová náročnost. Program, kdy si „ladíme“ mozek trvá přibližně 15-20 minut. Říkám zdánlivou, protože spolknutí prášku trvá sice mnohem kratší dobu, ale o jeho vedlejších účincích, které nám užívání farmak přináší, jistě netřeba diskutovat. S psychowalkmanem nám nic takového nehrozí, jak výše řečeno.

Zkusíme „psychologa 21. století“?

Možná by to stálo za to vyzkoušet a obětovat tu čtvrthodinu. V této hektické, stresující době, bychom měli vyzkoušet všechno, co by nám pomohlo stres zvládat, co by nám pomohlo zvýšit kapacitu a kreativitu mozku.

Možná dobrý tip pro knihovny. Zapůjčení psychowalkmanu jednou za měsíc by možná mnozí z nás jednou uvítali