jídlo pro mozek

Mozek. Nejsložitější orgán našeho těla. Řídící centrum našeho fyzického i psychického bytí. Častokrát se cítíme unavení, vyčerpaní a říkáme: „ Vypnul mi mozek“ a skutečně máme pocit, že nám to už prostě nemyslí. Všechny živé bytosti, snad kromě prvoků, dobře vědí, že pro činnost mozku je nejdůležitější spánek.

Ale i když se dobře vyspíme, často je v naší hektické době, kdy se na nás doslova valí lavina chtěných i nechtěných informací, úkolů, na které musíme myslet, dost těžké udržet mozek v pohotovosti. Čím, kromě spánku, správnému a efektivnímu fungování mozku pomoci? Čím ho chránit před škodlivými vlivy, příp, onemocněním? Jde to poměrně jednoduše. Stačí zvolit to správné jídlo pro mozek.

Jídlo pro mozek

A které potraviny podporují činnost mozku? Nebojte se, nebudu psát o cizokrajných receptech s tajemnými ingrediencemi, jejichž nákup nám zdecimuje týdenní finanční rozpočet. První potravina, která nastartuje náš mozek stojí pár korun.

Jsou to ovesné vločky. Ty obsahují vitamíny B1 a B6 a kyselinu pantotenovou, které mají pozitivní vliv na psychiku a pomáhají odstranit únavu. Obsahují rovněž tyroxin, který je jakýmsi životabudičem a základním prvkem pro tvorbu dopaminu, hormonu, který navozuje příjemné emoce a naladění.

ovesné vločky

Přidáte-li si do ovesných vloček ještě i borůvky, které jste v létě v rámci dovolené nasbírali, opět ušetříte rodinný rozpočet a svůj mozek potěšíte dvojnásob, neboť modré kuličky jsou naplněny antoxidanty, které se shromáždí v mozku a po krátké schůzi zlepší komunikaci mezi mozkovými buňkami. A protože zlepšují i krátkodobou paměť, zobejte je rovnou i v lese a určitě nezapomenete, kudy jste přišli.

Nezapomeňte na ořechy

K dopolední svačině si vezměte pár ořechů, které jste za dlouhých podzimních večerů vylouskali při sledování televizních seriálů a jejichž skořápky najdete pod gaučem ještě při malování na jaře následujícího roku. Ale nešť. Vlašské ořechy nejvíce podporují činnost mozku a i obyčejné buráky jsou napěchované vitamíny skupiny B a kyselinovou listovou, která je zásadní pro mozkový vývoj. Takže pokud máte v rodině těhotnou ženu, doneste jí pytel buráků. Zvýšíte její šanci porodit malého génia.

Poobědvejte ryby

Pravda, losos nebo tuňák není nic levného, ale jednou za čas si ho dopřejte. Můžete nahradit levnější variantou sardinek, nebo makrely. I rybí pomazánka splní svůj účel a dodá mozku omega mastné kyseliny, díky nimž je náš mozek schopen lépe absorbovat informace, učit se.. Nedostatek těchto omega kyselin je rovněž spojem se vznikem depresí. Tedy s nadsázkou řečeno – jezte ryby a ušetříte za antidepresiva.

Rozhodně čokoláda

Budete-li odpoledne nervózní, unavení, dejte si banán, nebo tmavou čokoládu. Banány vám díky sacharidům dodají energii a díky vysokému obsahu draslíku odstraní nervozitu a zlepší schopnost soustředění a logického myšlení.

Kakao obsažené v tmavé čokoládě zlepší vaší koncentraci a výkon mozku tak, že vám ani windowsy ve vašem počítači nebudou stačit. Fenyletylamin, serotonin a endorfin hormony dobré nálady, štěstí a lásky obsažený v kakau způsobí, že i otravné klienty za přepážkou obsloužíte s úsměvem.

Co dalšího?

Mezi další stimulátory mozku patří dýňová semínka, které disponují zásobou zinku, hořčíku a rovněž omega mastných kyselin. Také slunečnicová semínka zlepšují naší paměť a chuť do učení. Doporučuji semínka tedy chroupat při studiu.

My, co jsme v životní fázi, kdy se již nemusíme připravovat na zkoušky a obáváme se spíše zapomínání i stárnutí mozku si uvaříme vajíčka a o žloutky se s nikým nerozdělíme. Vitamín v nich obsažený zvaný cholin vytváří nové buněčné membrány a údajně pomáhá oddálit zmíněné projevy sklerózy. Rovněž játra jsou bohatým zdrojem cholinu a tudíž prevencí před otázkami:„Co jsem to chtěl?“ „a „Kam jsem to dal?“

Činnost mozku dále pozitivně ovlivňuje olivový olej, brokolice, avokádo, česnek, ovoce s vysokým obsahem vitamínu C – citróny, kiwi, pomeranče.

Pravá pražená káva stimuluje mozek ke kvalitnějším výkonům, zlepšuje paměť, je prevencí proti mozkové mrtvici. Podle poslední studie finských vědců snižuje možnost onemocnění Alzheimerovy choroby.

Krmte mozek v každém věku

Nenechte se odradit tím, že váš vývoj tělesný i psychický byl již dávno a dávno ukončen. Mozkové buňky mají schopnost obnovování a regenerace. I my tedy můžeme tzv,brainfoodem ovlivnit svoje genetické předpoklady a ohromovat okolí svým bystrým úsudkem a jiskřícím intelektem ještě v pokročilém věku.

A před spaním schroupejte pravou antioxidační bombu plnu pektinů chránící náš mozek před volnými radikály – obyčejné jablko! Jak říkala moje babička: „Jablko před spaním – nemoci zahání.“