Nejen u žen, ale i mužů je hladká pružná pokožka, bez vrásek a akné známkou zdraví a mládí, to je bez diskuze. Leč stárneme a většina z nás dělá vše pro to, abychom o tu „kůži jako broskvičku“ přišli už ve třiceti. Opalujeme se, kouříme, pijeme alkohol, nesprávně se stravujeme, málo pobýváme na čerstvém vzduchu. Málo spíme. Stresujeme se. To vše jsou všeobecně známé faktory, které ovlivňují zdraví a vzhled naší pokožky. Pojďme se se ale dnes podívat na to, co nám napoví stav naší pokožky poněkud z jiného úhlu.

Funkce kůže

Kůže je vlastně největší „orgán“ našeho těla. Má samozřejmě ochrannou funkci, ale velmi intenzivně plní funkci dýchací a vylučovací. Kůží dýcháme, vylučujeme toxické látky. Co je méně známé, je to, že některé kožní buňky produkují neurotransmitery, které přenášejí impulzy od nervu k nervu. Jednotlivé oblasti kůže souvisejí prostřednictví míchy s různými tělesnými orgány – např. srdcem, játry, žaludkem, střevy. Ohraničuje nás od našeho okolí, ale zároveň skrz ní máme tělesný kontakt se světem, plní tedy funkci smyslovou.

Projevy onemocnění

Jak vidno, naše kůže toho má opravdu hodně „na práci.“ Hromadí-li se v našem těle toxické látky, které se kůží vylučují, může dojít ke kožním onemocněním. Působí samozřejmě i vnější vlivy: UV záření, toxické zplodiny, se kterými nutně, i když nechtěně, přicházíme do styku, bakterie, parazité.

Rovněž je logické, že i onemocnění výše uvedených vnitřních orgánů se může projevovat na povrchu naší pokožky.

Psychosomatika

A protože se kůže utváří ze zárodečného listu, ze které vznikají i nervové buňky, je dokázáno, že i prudká hnutí mysli, tedy našich emocí se mohou projevit na stavu naší pokožky. Mám osobní zkušenost. Když jsem žila v dlouhodobém stresu, objevila se mi na bradě vyrážka, která naprosto citlivě reagovala na můj emoční stav. Byl –li stres horší, vyrážka se tzv. „rozjela,“, když jsem byla klidnější, i vyrážka se zklidnila. Ano, mast od kožního lékaře její příznaky utlumila, ale vyrážka úplně ustoupila, až když se moje stresová situace po dvou letech vyřešila. Podotýkám, že nikdy předtím jsem se na žádné kožní onemocnění neléčila.

Je prostě neoddiskutovatelným faktem, že projevy psychiky, emočních stavů se odráží na naší pokožce, na našem těle.

Alergické reakce kůže

Alergie je nepřiměřená, přehnaná reakce imunitního systému. Jestli ve vašem okolí neznáte, nikoho, kdo netrpí na žádnou alergii, jste zřejmě mimozemšťan. Já bych řekla, že neznám nikoho, kdo, nebo někdo jeho blízký, nějakou alergii nemá. Vyrážky, ekzémy, astma, senná rýma, zánětlivá ložiška na kůži, ale i různé jiné poruchy imunity. Vyberte si. Nejen já – a nepochybuji, že i vy, jste vypozorovali dopad psychiky na alergické projevy. Údajně prý existují alergici, kteří upadli do bezvědomí a pak přestali na svou alergii trpět. Ne každý z nás ale upadne do bezvědomí a musí se léčit. A tím myslím především zevnitř – zevnitř své hlavy, nebo chcete-li, duše. Pojďme se tedy krátce podívat, kde by mohla být prapůvodní příčina našich potíží podle psychosomatiky.

Alergie na trávu značí obavy milovat druhé. Alergie ve střevech znamená potíže se schopností přijímat okolní svět, alergie na srst může znamenat strach z živočišného, sexuality, alergie na prach strach z něčeho špinavého. A povětšinou alergické projevy na kůži, které nejsou spojeny s onemocněním vnitřních orgánů, ukazují na deficit s projevy něhy, obav z kontaktu.

Co s tím?

Myslím, že to neví ani děd Vševěd. Je to problematika tak široká a složitá a různorodá, že se nedá pojmout snad ani do knihy, kterých mimochodem existuje dost a určitě stojí za to si je přečíst.

Tak snad jen krátce a naprosto neodborně : Žijme zdravě a dávejme si najevo svou lásku. Věřím, že se to projeví i na naší pokožce.