Jednou ráno jsem v kuchyňce zastihla moji kolegyni, jak si vmíchává zvláštní bílý prášek do vody.

Zuzko, tvrdé drogy? A ještě v zaměstnání?“ zažertovala jsem, ale zvědavě natahovala krk, abych viděla na sáček, že kterého kolegyně prášek nabírala.

To je křemelina,“ odpověděla Zuzana.

K čemu je to dobrý?“ chtěla jsem vědět.

To já nevím. Petr říkal, že je to zdravý,“ zněla lakonická odpověď.

Petr byl Zuzanin manžel, takto fitness trenér a zapálený příznivec zdravé výživy. Na rozdíl od své ženy se zajímal o vše, co může našemu tělu prospívat.

Co je křemelina

V laickém jazyce můžeme říci, že křemelina je sypká hornina, která je tvořena převážně schránkami rozsivek. Rozsivky jsou jednobuněčné řasy, jsou součástí planktonu. Kromě rozsivek se v křemelině vyskytují i různé minerály. Křemelinu pochopitelně najdeme v oceánech, ale i sladkovodních jezerech. Nejvýznačnějšími producenty křemeliny je Kalifornie, Dánsko, Francie, Japonsko a Island. U nás ji nalezneme např. na Třeboňsku, nebo na Slovensku v Močiaru a Dúbravici. A proč máme používat tuto tzv. „trávu moře“?

Vlastnosti křemeliny

Kvalitní křemelina obsahuje až 90% oxidu křemičitého. A asi víte, že křemík je jedním z nejdůležitějších prvků pro správné fungování našeho organizmu. Je základním stavebním kamenem všech živých organizmů. Můžeme ho získat z potravin (např. madle, kořenová zelenina, celozrnné pečivo), ale nikde není obsažen v tak koncentrované formě jako v křemelině.

Křemelina má schopnost pohlcovat nečistoty. Její užívání je tedy ideální pro pročištění trávicí ústrojí, odstranění škodlivin a toxinů. Droboulinké části křemeliny (nebojte se, jsou tak malinké, že jsou vidět jen pod mikroskopem) obrazně řečeno „vyluxují“ naše tlusté střevo, zbaví je nečistot a usazenin.

Vyčistí tak naše střevo na několik měsíců. A jak známo, zdravá střeva jsou základem pro naši imunitu.

Křemelina obsahuje 15 přirozeně se vyskytujících minerálů, které jsou vynikající pro tělo. Tyto minerály podporují zdravější a lesklejší vlasy, kůži a nehty. Přísun minerálů do organizmu poskytne tělu více energie a vytrvalosti.
Křemík také pomáhá ničit špatné tuky. Díky tomu někteří konzumenti zmiňují, že pozorují snížení hladiny cholesterolu a i vysokého krevního tlaku.

Užívání a využití

Pokud i vás, stejně jako mě, nadchnou úžasné vlastnosti tohoto, pravda, na pohled nepříliš lákavého prášku a začnete ho užívat, doporučuji vmíchat si křemelinu do oblíbeného nápoje (avšak nikoliv alkoholického ), nebo do jogurtu. Křemelina je bez chuti, pouze nám vodu malinko „zahustí.“ Důležité je ale její pravidelné a dlouhodobé užívání – min. 2 měsíce, abychom provedli důkladnou očistu střev, detoxikovali trávicí ústrojí a zásobili tělo křemíkem a minerály.

Pak můžeme docílit i toho, že se nám zpevní nehty, zlepší se kvalita vlasů i pleti. Já osobně jsem zaznamenala, že jsem po užívání křemeliny cítila více vitální.

Křemelinu lze ale využít i zevně – můžeme ji přidávat do pleťových masek. Když ji vmícháte do bílého jogurtu s kapkou olivového oleje, po jejím smytí je pleť opravdu hebká a projasněná.

Také jsem vyčetla – a hned to zkusila – že si můžeme křemelinou čistit zuby. Zuby se mi vybělily a hlavně mi po letech při preventivní zubařské prohlídce nemusela zubařka odstraňovat zubní kámen jako každý půlrok. Žádný jsem tam totiž neměla.

Máte – li doma domácího mazlíčka, tím nemyslím manžela , ale psa, nebo kočku, můžete jim křemelinu přidávat do jídla – má to na ně stejné pozitivní účinky jako na nás. A když jim křemelinu vmasírujete do srsti, zbavíte je nežádoucích parazitů.

Tak zkuste „mořskou trávu“ – opravdu to funguje! Díky, Petře!