Se souslovím idiopatická neplodnost se již setkaly mnohé ženy snažící se o početí dítěte. Jedná se o lékařské označení nevysvětlitelné neplodnosti a odborná literatura praví, že je příčinou až desetiny sterilit. Lékaři však tuší, že v praxi je právě tento důvod důvodem neúspěchu až u třetiny párů.

Psychika hraje hlavní roli

Jak spolu souvisí psychika a plodnost? Obojí je vzájemně spjato mnohem více, než jste možná doposud tušila. Stresové situace mají vliv na funkci hypofýzy mozku, a to dokonce tak, že organismus zapříčiní hormonální změny, kvůli kterým nedojde k ovulaci, případně se procesy změní natolik, že žena nedokáže otěhotnět přirozenou cestou.

Různé druhy stresu

Bohužel nejde pouze o stres v rámci pokusů o těhotenství či stres zapříčiněný neúspěšným početím. Dle odborníků je na vině jakýkoliv životní stres. Ačkoliv většina žen souvislost mezi těmito stresovými situacemi a neplodností nehledá, skutečnost je taková, že i stres v zaměstnání, smrt blízkého člověka a mnohé další situace mohou mít negativní dopad na plodnost.

Když se nezdaří umělé oplodnění

Umělé oplodnění není vždy úspěšné, a to ani po několika pokusech. Co si však v takovém případě počít? Jednou z možností je holistická (celostní) medicína, která zahrnuje metody tradiční čínské medicíny, homeopatie, komplexního rodinného poradenství i psychosomatickou medicínu. Na příčiny neplodnosti je nutno pohlížet komplexně a snažit se eliminovat veškeré negativní vlivy.

Psychická stabilita páru je logicky důležitá i v rámci IVF. Pokud partneři procházejí krizí, případně řeší jiný vážný problém, měli by zvážit konzultaci s odborníkem. Některé centra jsou si toho vědoma a již nějakou dobu možnost psychologického poradenství nabízí.

Podaří-li se vám odstranit psychický blok, pravděpodobně dokážete spontánně otěhotnět.