Kolikrát nám kolem uší prošlo, že bílý cukr je škodlivý. Abychom omezili, nebo ještě lépe úplně odbourali jeho užívání. Když se mi narodila dcera, od půl roku trpěla silnými ekzémy.

„Vysadit cukr,“ řekl mi tehdy lékař a já to dodržovala tak důsledně, že když Eliška v 8 letech u mě práci náhodou objevila kostkový cukr, neměla nejmenší ponětí, co to je. Moje kolegyně z toho byla v šoku a dala mé dcerce bílou kostičku ochutnat. Na ten užasle blažený výraz, který tehdy Eliška měla, asi nikdy nezapomenu. Nedivím se, i já dlouhá léta žiju s tím, že po obědě ke kávě patří čokoládová tyčinka, nebo dortíček. Cukr prostě k životu potřebujeme.

Ale protože hlasy „nepoužívejte cukr“ sílí a Elišce ekzém zmizel, začala jsem pátrat, proč vlastně nenápadný cukříček škodí.

Škodlivý cukr

A výsledky pátrání mě docela překvapily. Ovšem, i ti, kteří se o zdravou výživu nezajímají, jistě vědí, že po cukru se tloustne. To je všeobecně známý fakt. Ale pojďme dál.

Cukr je při zpracování (rafinaci) totiž zbaven veškerých přirozených doprovodných složek, většiny svých živin, vlákniny a vitamínů. To znamená – a teď pozor! – při požití cukru naše tělo rychle zjistí, že ke zpracování cukru nemá potřebné látky – a buď si vezme z toho, co jsme k cukru jedli, nebo si je vezme z tělesných tkání! A tím právě přicházíme nejen o vitamíny skupiny B, ale i o další prvky, např. hořčík, vápník, fosfor, železo. A jak víme, vitamíny B jsou důležité pro naši nervovou soustavu, proto lidé, kteří často jedí cukr, moc „necukrují“, naopak bývají podráždění a nervózní, Ubývání vápníku jde samozřejmě ruku v ruce se vznikem zubního kazu a osteoporózou – řídnutím kostí.

Co dál? – dalších 5 škodlivých C

Našla jsem ale i další aspekty škodlivosti cukru. Čínská medicína se dívá na rafinovaný cukr jako na drogu, která nám bere živiny a energii.

  • cukr kyselinotvorným působením ničí mikroflóru ve střevech, a tím pádem vzniká ve střech optimální prostředí pro růst bakterií, virů, plísní a bakterií, oslabuje se imunita
  • cukr způsobuje prudké vzestup a propady hladiny cukru v krvi, díky nimž jsme roztěkaní, nesoustředění a unavení
  • cukr má vliv na IQ – výzkum dokázal, že děti živené potravinami s vysokým obsahem rafinovaných cukrů mají nižší IQ
  • cukr podporuje vznik vrásek a zánětů kůže
  • cukr zvyšuje adrenalin v krvi, což může vést k podrážděnosti i hyperaktivitě

Život bez cukru? Ne!

Tak mě to docela přesvědčilo – a vás? Obecné povědomí o tom, že cukr škodí a že díky němu získáme nechtěná kila navíc je opravdu zjednodušené. O tom, jak moc si jeho častým užíváním škodíme, má asi málokdo. Uvědomme si, že to není jen o tom, kolik cukru si dáme do kávy, či čaje, nebo kolik sníme dortů. Průmyslově zpracovaný cukr je v potravinách, které jsme zvyklí běžně používat, např. ovocné šťávy, kečup, kompoty, limonády, a další a další.

I tady bychom měli být ostražití a myslet na to, že do sebe cukr dostáváme i touto cestou.

Máme tedy žít bez cukru? Ne! Sladkou chuť k životu potřebujeme, stejně jako slanou, kyselou, hořkou, či pikantní. Sladká chuť nás podle čínské dietetiky harmonizuje, vyživuje.

Osladit život si musíme! Jak?

Umělá sladidla

Napadají –li vás umělá sladidla, rychle na ně zapomeňte. Světová zdravotnická organizace hovoří o potencionální škodlivosti nejznámější umělého sladidla, sacharinu. Např, v Kanadě je jeho užívání zakázáno. Rovněž se zjistilo, že pravidelné užívání chemicky vyrobených sladidel může paradoxně vést k nárůstu hmotnosti, nebo narušování střevní mikroflory.

Jak vidno, tudy cesta nevede. Jak z toho tedy ven? Existuje více forem sladit zdravě. Více si o těchto možnostech povíme v dalším článku. Zatím si v hlavě nastavte „umíráček pro cukříček „