V minulém článku jsme si řekli o škodlivosti rafinovaného cukru i umělých sladidel. Čím si tedy osladit život, abychom si vychutnali sladkou chuť a nemuseli mít výčitky? Asi vás v první řadě napadne med, stejně jako mě.

Odborníci na zdravou výživu by nám ale řekli, abychom v první řadě sáhli po stévii.

Co je stévie?

Stévie sladká (někdy také nazývaná sladká tráva) je nenápadná bylinka, malinko připomínající kopřivu. Stévie pochází z Jižní a střední Ameriky, odkud se rozšířila do Evropy. Má léčivé účinky, ale na rozdíl od kopřivy je vysoce sladivá, má mnohem vyšší koncentraci „sladkosti“ než cukr. Přesto je minimálně kalorická, skvělá tedy pro ty, kdo bojují s přebytečnými kily. Podle studií světové zdravotnické organizace má užívání této byliny pozitivní účinky pro osoby trpící cukrovkou a hypertenzí. Působí protizánětlivě. Zvyšuje imunitu. Napomáhá buněčnému metabolismu. Zvyšuje mentální aktivitu. Podporuje trávení. Díky lobby výrobců umělých sladidel byla u nás zakázána, takže se prodávala i pod jinými názvy, dnes je na trhu běžně dostupná v různých formách – tekuté i pevné.

Jak ji užívat?

Jak jsem psala, stévii nalezneme na trhu v rúzných formách a nabízí ji více prodejců. Záleží na nás, co si vybereme, co nám bude nejlépe vyhovovat. Jedna z nejpohodlnějších forem jsou kapky. Kápnete si je do čaje, nebo do kávy, lze je použít při zavařování. Dávkování je samozřejmě výrobcem doporučeno, obecně platí 1 kapka = 1 kostka cukru.

Stévie se prodává také v práškové formě. Lístky rozemleté na jemňounký prášek lze opět použít ke slazení a také je lze přidat do těsta při pečení moučníků.

Třetí forma možného užívání stévie jsou tablety. Tablety se rozpouští ve vodě a opět je výrobcem avizováno, že jedna tableta se rovná jedné kostce cukru. Lze je rozpustit v teplých i studených nápojích.

Abychom se však vyhnuli případnému chemicky zpracovanému produktu stévie, je nejlepší, nejednoduší a jistě i nejlevnější pěstovat si stévii doma v květináči, nebo na zahradě. Přes internet lze sazenici stévie objednat za pouhých 50Kč. Můžeme používat ke slazení teplých i studených nápojů i při pečení. Tady však opatrně, ať si „nepřesladíte“.

Jak ji pěstovat?

Pokud stévii budete pěstovat na zahradě, je lepší umístit ji do mírného stínu. Kdo nedisponuje zahrádkou, jistě má parapet, kam stévii v květináči postaví, ideálně na východ. Stévie nemá ráda prudké slunce. Z jedné rostliny lze získat až 0,5kg sušených lístků. Listy snadno obrážejí. Lze je pak užívat čerstvé, nebo je usušit, nebo je můžeme i zamrazit. Ideální je zasadit ji na jaře, na počátku dubna. Je tedy ten správný čas objednat sazenice.

Nakonec jsem si nechala perličku, kterou jsem při vyhledávání informací o stévii objevila. Jeden ze zdrojů uvádí, že stévie snižuje chuť na alkohol a tabákové výrobky. Tak zkuste sladit stévií,- třeba přestanete kupovat pivo a cigarety

A v dalším článku si povíme o dalších možnostech zdravého slazení.