V blízkosti mateřských škol můžeme stále častěji vidět průvod malých capartů oblečených do reflexních vest. Tento bezpečnostní prvek má velký význam a je neocenitelný zejména při zhoršené viditelnosti. Různými pokusy bylo zjištěno, že reflexní prvky na chodci nutí řidiče zvýšit svou pozornost a umožňují jim správně reagovat v dostatečné vzdálenosti.

Měření prokázala, že řidič může člověka s reflexními prvky bezpečně vidět na vzdálenost až 200 m. Naopak člověka bez jakýchkoliv reflexních prvků, který je navíc oblečen do černých či šedých barev, lze mnohdy spatřit až na poslední chvíli, případně jej úplně přehlédnout. I to byl důvod, aby reflexní vesta byla zařazena mezi povinnou výbavu řidičů. Dalším opatřením je uzákonění povinnosti pro chodce nosit bezpečnostní pásky, pokud se za zhoršené viditelnosti pohybují po krajnici mimo obec, nebo i v obci, pokud zde chybí pouliční osvětlení.

Dětské reflexní vesty

Děti jsou největším rizikem pro řidiče zejména v blízkosti škol a silničních přechodů. Především pokud je ráno ještě tma, nebo je zhoršená viditelnost při dešti, sněžení či mlze. Děti jdoucí ráno do školy se mezi sebou pošťuchují, vyměňují si „důležité“ informace a na provoz na ulici nedávají potřebný pozor. V takových situacích jsou dětské reflexní vesty zárukou jejich bezpečnosti a pro řidiče velkým pomocníkem. Řidič tak má mnohem lepší přehled o pohybu dětí nejen na přechodech, ale i na chodnících, neboť neposednost dětí je nepředvídatelná.

Nabídka reflexních vest

Společnost Altima nabízí pestrý sortiment svých výrobků, ze kterých si vybere úplně každý. Děti a jejich rodiče si mohou vybírat reflexní vesty s klasickým zapínáním vepředu, nebo z boku. Dalším typem jsou vesty navlékané přes hlavu. Altima.cz myslí i na rozmary a vkus dětí. Proto nabízí reflexní vesty s různými motivy, kterými jsou vesty potiskovány, ale také veselé pastelové barvy, které přispívají rovněž k lepší viditelnosti. Děti mají na výběr různé obrázky zvířátek či jejich oblíbených postaviček. Nošení reflexní vesty se tak pro ně nestane pouhou povinností, ale radostí.