Určitě jste o nich slyšela. Micelární vody jsou prezentovány jako zázračné kosmetické přípravky, které výrazně usnadňují a urychlují péči o pleť. Zjednodušují odlíčení, čistí pleť do hloubky a zároveň ji hydratují – to vše v jediném kroku. Aplikace přitom spočívá v pouhém nanesení na vatový tampónek a setření nečistot. Pleť se navíc nemusí oplachovat! Ale skutečně jsou micelární vody tak perfektní? Také v jejich případě počítejte s určitým omezením.

Jak micelární voda funguje?

Ptáte se, jak je vůbec možné, aby měla voda tak úžasné čisticí vlastnosti? Vysvětlení je nasnadě – obsahuje tenzidy, které se shlukují do micel. Tyto útvary na sebe vážou mastnotu a další ve vodě rozpustné nečistoty.

Díky micelám voda umožňuje odstranění kožního mazu i voděodolného make-upu. Po aplikaci je pleť čistá a zároveň dochází k hydrataci pokožky. Omytí normální vodou, které je vyžadování v případě čištění pomocí jiných emulzí, není zapotřebí.

V praxi však čisticí efekt závisí na složení konkrétního přípravku. Vynikajícímu renomé se těší micelární vody značky BIODERMA, které používají odborníci na oblast líčení a doporučují je i přední dermatologové.

Může se micelární vodou čistit i pleť s akné?

Čištění problematické pleti je oříšek. Díky micelární vodě však může být mnohem jednodušší – samozřejmě za předpokladu vhodné varianty. Ideální jsou micelární vody obsahující zinek (napomáhá při léčbě akné a minimalizuje riziko infekce).

Micelární voda je dobrou volbou proto, že na rozdíl od normální vody pokožku nevysušuje, ale naopak ji před nadměrným vysušováním chrání.

Může micelární voda pleti uškodit?

Spousta ženy si micelární vody oblíbilo díky snadné a rychlé aplikaci. Stačí ji nanést na vatový tampónek a setřít veškeré nečistoty. To zní mnohem lépe než několikafázové čištění jinými přípravky. Micelární voda je proto k nezaplacení v situacích, kdy nemáte po ruce běžné odličovací prostředky, nebo jen zkrátka nemůžete ztrácet drahocenný čas. Kde je háček?

Podle některých odborníků je časté používání micelárních vod škodlivé, neboť mohou způsobit nadměrné vysušení a narušit přirozený biofilm, což v konečném důsledku vede ke ztenčení pokožky a zvýšení citlivosti.

Bohužel je to pravda a některé micelární vody mohou pleti skutečně uškodit. V případě produktové řady micelárních vod značky BIODERMA se ale ničeho takového obávat nemusíte. V přípravcích není obsažen alkohol ani paraben a jsou hypoalergenní. Hydrolipidický film nenarušují ani při každodenním používání.