Ocet je u nás hojně používaná potravina, používaná k především k dochucování pokrmů, salátů a od. Většina z nás však kupuje klasický vinný ocet. V poslední době se ale čím dál silněji na první metu dostává ocet jablečný. Tady jsou tři důvody, proč ho jablečný ocet používat.

1. Jablečný ocet jako léčitel

mají opravdu široký záběr. Jablečný ocet obsahuje vitamíny, minerály, enzymy prospěšné našemu zdraví. Je to přírodní antibiotikum, usnadňuje trávící procesy. To ale zdaleka není vše. Je účinný při migréně, chřipce, únavě, zvýšeném cholesterolu i bolestech kloubů, regeneruje unavené svaly.

2. Pomocník při hubnutí

Chcete –li  zhubnout, rozhodně byste měli jablečný ocet zahrnout do svého jídelníčku.  Dokáže snižovat chuť na sladké. Už to je první krok k redukci hmotnosti.

Ale hlavně podporuje štěpení tuků, tudíž se doporučuje užívat optimálně před každým jídlem. Lze ho smíchat s medem, je pak chutnější, ale bez medu samozřejmě účinnější.

3. Využití v kosmetice

Jablečný ocet má pozitivní vliv i na naši krásu. Přidejte si ho do vlasového zábalu, vaše vlasy budou zářivé a hebké. Vmícháte-li ho do zubní pasty, posílí sklovinu vašich zubů a zuby vybělí. Je dostupný i jako obličejové tonikum, které projasní a osvěží vaši pleť.

Užívání octa

Jablečný ocet je, dá se říci, elixírem zdraví a mládí. Je finančně dostupný, nebo si ho můžete vyrobit doma. Nemusíte ho jen pít, můžete ho kloktat(při bolestech v krku), dělat z něj zábaly a obklady (při bolestech kloubů. Prodává se i v kapslích. Jeho účinky i užití je tedy opravdu pestré. Tak proč ho nezkusit?

Recept na domácí jablečný ocet:

  • kilogram jablek nastrouhejte na plastovém struhadle i se slupkou a jadřincem
  • ve skleněné nádobě je pak zalijte vodou tak, aby byla jablka zcela ponořená
  • přiklopte a nechte na teplém místě týden kvasit, dvakrát denně promíchejte
  • po týdnu sceďte, tekutinu opět uzavřete a nechte dvacet dní na temném místě „dojít.“
  • Po té opět přeceďte tentokrát přes plátno a hotový jablečný ocet rozlijte do uzavíratelných lahví