O úpalu a úžehu už pravděpodobně slyšel téměř každý z nás. Málokdo však ví, jaký je mezi nimi ve skutečnosti rozdíl. V obou případech se jedná o přehřátí organismu.

Úpal

Na rozdíl od úžehu k úpalu může dojít i v zimě. Stačí k tomu přehřátá nevětraná místnost s vysokou vlhkostí. Když v takové místnosti málo pijeme a tělo nemá kvůli oblečení možnost vyprodukovat dostatek potu, dochází k přehřátí organismu a termoregulace v těle selhává. Dobrým příkladem jsou kuchyně v restauracích a jídelnách. Příznaky se většinou projeví okamžitě. Nejčastěji to bývá malátnost, pocit na zvracení, bolest hlavy, únava. V extrémních případech se mohou dostavit vysoké horečky a ztráta vědomí. V takové situaci musíme vyhledat lékařskou pomoc. Při úpalu je nutné postiženého přesunout do chladné místnosti, zbavit přebytečného oblečení a doplnit tekutiny. Vhodné jsou iontové nápoje nebo minerální voda. Pomůže i mokrý ručník na čelo a studená voda na nohy.

Úžeh

Z rozpáleného slunce nám nehrozí úpal, ale úžeh. Zjednodušeně je úžeh slunečním úpalem. Pokožka hlavy je velice tenká a nezvládá ochránit mozek před sluncem, proto dochází k přehřátí mozku. V létě je tedy nutné nosit pokrývku hlavy. Příznaky jsou podobné jako u úpalu, ale přicházejí se zpožděním i několika hodin. Může je doprovázet spálená pokožka. Postup při ošetření je podobný jako u úpalu. Navíc se musíme postarat o spálenou pokožku. K tomu nám pomůžou přípravky obsahující panthenol.

U obou případů jsou nejvíce ohroženi staří lidé a děti. Předejít oběma postižením můžeme dostatečným přísunem tekutin. Tělo potřebuje tekutiny i odvádět pomocí potu, proto není dobré nosit ve velkém horku hodně oblečení, které tomu zabraňuje. Tím zajistíme funkčnost naší termoregulace a můžeme si užívat horkých letních dnů.