Fytoterapie se řadí mezi nejstarší alternativní způsoby medicíny. Základ pro léčbu tvoří rostliny. Jedním z míst, kde se můžete s fytoterapií setkat, je České centrum Andské fytoterapie, jež využívá preparáty z amazonských pralesů.

Veškeré kúry jsou se stavovány pod lékařským dozorem a uplatňují se jak v prevenci, tak i při léčbě širokého spektra zdravotních obtíží i některých druhů onemocnění, mezi něž patří nádorová onemocnění, cukrovka, kloubní obtíže, zánětlivá onemocnění dýchacího a zažívacího traktu, alergie či obtíže s ledvinami nebo močovými cestami.

Víte, co je andská fytoterapie?

Pokud ne, hledejte odpověď v knize“VILCACORA LÉČÍ RAKOVINU“ jež se v roce 1999 stala v Polsku nejprodávanější knihou a vy ji nyní můžete získat zdarma. Kniha je v nabídce i v elektronické verzi, ve formátu PDF.

Základ léčby tvoří celá řada léčivých bylin, patří mezi ně Vilcacora, Graviola, Tahuari nebo Sangre de Drago.

  • Vilcacora

Tento druh liány se vyskytuje v džunglích Jižní a Střední Ameriky. Největší pozornost však poutá rostlina rostoucí v peruánské Montanii a to díky svým biologicky aktivním složkám, o které se zajímají lékaři, farmakologové i botanici. Nejdůležitější skupinu tvoří alkaloidy. Mezi další přínosné látky patří polyfenoly, steroly a další aktivní sloučeniny. Tyto látky mají antivirový charakter, pomáhají aktivovat imunitní systém, uvolňují napětí a hladké svalstvo, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a nabízejí účinky antipyretické a protizánětlivé.

  • Graviola

Z této rostliny se používají téměř všechny části. Její léčivé účinky se uplatňují při snižování krevního tlaku, při obtížích v oblasti trávicího traktu, jaterních potížích nebo při nachlazení.

  • Tahuari

Tento strom roste v tropické oblasti Amazonie a k léčivým účelům se využívají kůra, listy a květy. Mají protizánětlivé, antibakteriální, antivirotické a protiplísňové účinky. Také působí proti bolesti a posilují imunitní systém.

  • Sangre de Drago

Tato hustá míza, která vytéká z kůry stromu, svou barvou připomíná krev. Peruánská medicína ji využívala pro zastavení krvácení a podporu hojení ran, které jí natírala. Také je účinným prostředkem při některých kožních obtížích.