Že naše tělo potřebuje vitamíny je známá věc. Bez nich nemůže správně fungovat, existovat. Nejznámější jsou však vitamíny skupiny C, o kterých víme, že působí především proti nachlazení, vitamíny B blahodárně působí na naší nervovou soustavu. Pojďme si dnes říct o vitamínu, který je pro náš organismus nepostradatelný a zas tolik se o něm nemluví.

Vitamín E a jeho účinky

Pod názvem vitamín E se skrývají přírodní chemické látky tokoferoly,které v organismu slouží jako antioxidant, což znamená, že bojuje proti volným radikálům, látkám, které přijímáme potravou, tekutinami i vzduchem a našemu tělu škodí. To je primární úkol těchto vitamínů, neméně důležité je i to, že působí proti nádorovému bujení, podporují vznik a kvalitu pohlavních buněk, zvyšují plodnost. Zpomalují stárnutí našich buněk, zrychlují hojení ran a podporují činnost nervové soustavy. Chrání naše cévy, srdce, bojuje proti arterioskleróze a celý imunitní systém.

 

Kde vitamín E nalezneme

Nalezneme ho v poměrně značném množstvím potravin: v mandlích, lískových a burských oříšcích, mléku, másle, sóje, slunečnicových semínkách, pšeničných klíčcích, vepřovém, hovězím a krůtím mase. Dále v rostlinných olejích a celozrnném pečivu. Prodává se i v lékárně ve formě kapslí, je ale důležité si uvědomit, že vitamín E je rozpustný v tucích, bez nic se nevstřebá, tudíž je vhodné kapsle doplnit vhodnou stravou.

 

Jak se projevuje nedostatek vitamínu E

Nedostatek vitamínu E může být důsledkem nejen jeho malého množství, ale i špatného vstřebávání tuků. Projevuje se  zvýšenou pigmentací, problémy s cévami, zvýšenou únavou, anémií a svalovou dystrofií.