Pamatujete si na dětství? Když jste jezdili k babičce a ta měla plnou zahradu brambor, rajčat, okurek, fazolek, hrášků, mrkve, ředkviček, jahod, malin? Někde měli možná i kukuřici. Stačilo tam zajít a vytáhnout to ze země nebo si utrhnout. Na večeři byly brambory, protože jsme jich pár vytáhli na zahradě. A nejste kvůli tomu spíš příliš zhýčkaní?

Kdybychom se od malička cpali chemikáliemi napuštěnou zeleninou a ovocem, možná by naše tělo tak nestagnovalo. Nyní na denní fázi konzumuje samou chemii. A právě proto, že to pro naše tělo není ideální, bychom si měli čas od času dát detox. Většina z nás si nemůže dovolit ten luxus vlastní zahrady a spoléháme na místní zemědělce a jejich farmy. Přinášíme vám pár tipů na plodiny, které byste si u nich měli za každou cenu koupit.

Brukvovité rostliny

Zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta, ředkvičky a řeřicha jsou členové této zdraví holdující rodiny. Látky obsažené v těchto potravinách pomáhají játrům tvořit enzymy, které odbourávají škodlivé toxiny. Existují tuny způsobů, jak je můžete připravit. Přidejte je to salátů, sendviče nebo si je dejte jen tak. Ale syrovou brokolici nebo květák si na svačinu nedávejte. Raději je zalejte zdravou omáčkou nebo zálivkou.

Řepa

Je sladká, ale má nízký obsah kalorií a má naprosto úžasné detoxikační účinky. Jsou to hlavičky plné vitaminu C a kyseliny listové. Tento červený zázrak zahání vilné radikály a podporuje zdravý růst buněk. Myslíte, že jediné, co se s ní dá dělat, je naložit ji nebo jí dát do Boršče? Není to tak. Nejvíc energie v sobě má právě syrová řepa. Takže ji zkuste nakrájet na tenké plátky do salátu nebo sendviče. Navíc uvidíte, jak krásně oživí barvy vašeho salátu.

Bobule

Borůvky, ostružiny, jahody, maliny, borůvky… všechny jsou tak lahodné! A zatímco sezóna bobulí je pomíjivá, jejich účinky ne. Vědci testovali více než 60 druhů ovoce a zeleniny a bobule jsou na špičce seznamu antioxidantů. Neutralizují volné radikály, zlepšují strukturu žil a celkově posilují kardiovaskulární systém, chrání před vznikem rakoviny prsů a zlepšují zrak. Navíc mají i významné antimikrobiální vlastnosti, které mohou zabránit nadměrného růstu bakterií a hub, což jsou kvasinky spojené s vaginální kvasinkovou infekci a syndromem dráždivého tračníku.

Rajčata

Neexistuje nic tak zralého a šťavnatého jako voňavé plody rajčat z pole nebo zahrady. Vyhřáté od slunce jsou jako byste chutnali jeho paprsky. Ale jeho zdravotní přínosy jsou dokonce ještě lepší než jejich chuť! Červená kůže rajčat je plná lykopenu, silných antioxidantů a pomáhá neutralizovat volné radikály. Nejen to, že rajčata okamžitě detoxikují váš systém, navíc jsou velkou pomocí v prevenci rakoviny. Ale pohlídejte si, aby šlo opravdu o rajčata ze zahrady a ne z obchodu.

Mrkev

Mrkev nás na pultech obchodů obklopuje celoročně. Ale dostat čerstvou mrkev přímo ze zahrádky, je naprosto jiný zážitek. Většina dobrého z mrkve je na jejím povrchu. Pokud je čerstvá a šetrněji ji oloupete, všechno v ní zůstane. Je nabitá karotenem, spoustou vitaminů, antioxidantů a chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Funguje taky jako mírné diuretikum, takže čistí ledviny. Alkalické prvky mrkve také napomáhají detoxikaci krve a udržují hodnotu Ph v neutrální rodině.

V těchto případech jezte, co hrdlo ráčí! Ale samozřejmě nezanedbávejte ani luštěniny, obilí a vody. Potřeba je i protein produkující enzymy a odbourává toxiny. Vláknina zase odstraňuje z těla veškerý odpad a voda zajistí, aby vše fungovalo správně.