Pokud umíte vařit, pak je jeden obrovský životní problém za vámi. Nejenom, že pak dokážete kontrolovat, co jíte, ale navíc dokážete sledovat rozpočet a vařit efektivně, jíst sezónně, myslet na jídlo dopředu a vařit s lehkostí. Vaření je totiž o více faktorech, než je krájení cibule a vědění, které koření se hodí k jakému. Proto pro vás máme 4 základní způsoby, jak zlepšit svůj kuchařský um a posunout se na další úroveň.

Praxe

Čím víc budete vařit, tím lepší budete. Velkým kuchařem se stanete jenom tak, že budete ta samá jídla vařit znovu a znovu, dokud nebudou dokonalá. Nemusí to být ani nutně ten samý recept. Stačí být v každodenním kontaktu s jídlem jinak, než že ho sníte hotové z talíře.

Přestože budete vařit tisíckrát to samé jídlo, stejně nikdy nebude stejné. Každý konečný produkt závisí na mnoha proměnných. A abyste dokázali ukočírovat proměnné, potřebujete praxi.

V jednoduchosti je krása

Lidé se občas nechají příliš zmámit exotickými surovinami z kulinářských výstav a časopisů, že nakonec nezvládnou ani vývar. Nemusíte to přehánět s extra složitým jídlem. Pracujte s tím, co je vám dostupné. Šikovné ruce a ostrý nůž. S těmito dvěma nástroji v ruce budete schopni připravit většinu jídel snadno a rychle.

Stejné pravidlo platí i pro recepty na večírek. Nenechte stres, aby zničil vaše pohoštění. Držte se jednoduchých jídel, jejichž přípravou jste si jistí. A budete za skvělé hostitele!

Zpětná vazba

Odhoďte strach a zeptejte se své rodiny a přátel, co si myslí o jídle, které jim dáváte „pod čumák“. Zeptejte se pak sami sebe, co jste mohli udělat jinak, co jste mohli vylepšit nebo co vyzkoušíte příště. Ať je to malé vítězství pro vás nebo vás pochválí někdo z přátel, vždycky ta polévka mohla být hustě, rajčat tam mohlo být míň nebo to maso mohlo být křehčí. Vždycky je co vylepšovat a je nutné si to přiznat. A abyste se mohli zlepšovat, potřebujete slyšet názory ostatních.

Taky si dělejte poznámky. Napište si všechny nápady a myšlenky hned, jakmile vám přijdou na mysl. Když se budete vracet ke svým poznámkám, budete mít za chvíli od svých přátel i rodiny pět hvězdiček.

Relaxujte

Nejlepší kuchaři radí hlavně u vaření relaxovat. Mějte připravené vše, co potřebujete a vařte s láskou. Na hodinách vaření vidíte spoustu vystresovaných lidí. Lektoři se shodují na tom, že jejich neschopnost vařit je způsobena právě tím, že nejsou v psychické pohodě. Ale vaření je přece tak uklidňující činnost! Pusťte si hudbu, tančete, zpívejte do vařečky, u toho s něčím míchněte a radujte se z každé chuti.

Nestresujte se s tím, že to možná nikomu nebude chutnat. Žádný učený z nebe nespadl! A kdo se bojí chybovat, nikdy neporoste tak jako ten, co chybuje.