Již samotný název této úžasné bylinky napovídá o jejích schopnostech. Ten byl totiž odvozen z latinského slova „salvare“, které znamená vyléčit či spasit. Šalvěj má tolik léčivých účinků, jako žádná jiná bylina.

Blahodárně působí na mozek, pomáhá při duševní vyčerpanosti, podporuje správnou činnost nervů, očí a žláz, přispívá ke zlepšení koncentrace a paměti, působí proti stařeckému třesu, podporuje správné vylučování moči, má protizánětlivé účinky a snižuje noční pocení. To je pouze stručný výčet všestranných léčivých účinků, kterými je šalvěj pro naše zdraví prospěšná.

Co je šalvěj

Odborný název zní šalvěj lékařská, což je 30-50 cm vysoký polokeř, jehož domovinou je Středomoří. Dnes se pěstuje se již po celém světě, včetně našich zahrad. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu. Není třeba o ni nijak speciálně pečovat, a přitom se jedná o mimořádně všestrannou léčivku, která má bohaté využití zevně, uvnitř těla, ale i v kuchyni.

Využití

Šalvějové listy a nať se mohou použít čerstvé i sušené. Mají natrpklou až nahořklou chuť, takže se skvěle hodí k masu, především vepřovému nebo telecímu, ale také ke zvěřině nebo rybám. Ze šalvěje se také připravují různé omáčky nebo nádivky a také se hodí k dochucení čerstvých sýrů. Jelikož chuť šalvěje je hodně výrazná, je třeba ji v kuchyni používat přiměřeně a s citem.

Kromě kuchyně se šalvěj využívá také v kosmetice, kde se uplatňují její dezinfekční a stahující schopnosti. Proto je například pleťová voda se šalvějí výborná na problematickou a aknózní pleť. Šalvějový nálev je dobrý také na vlasy, které jsou náchylné na tvorbu lupů. Populární jsou také různé šalvějové tinktury, prášky, relaxační koupele nebo deodoranty působící proti plísním. Významné jsou také regenerační účinky, protivirové a protizánětlivé účinky nebo schopnost posilovat imunitní systém. Léčivých účinků šalvěje se používá také ke kloktání při zánětech v ústní dutině.

O všestrannosti této bylinky, kterou můžete pěstovat doma na zahrádce, svědčí nejen výše uvedené možnosti využití, ale také to, že šalvěj je močopudná, čaje z ní čistí, pomáhá při vyrážkách, dně, revmatismu a dalších potížích.